Maailman nopein eläin

Yksi isoista kissaeläimistä, gepardi, pitää hallussaan satasen maailmanennätystä ajalla 5,95. Ennätys saa Usain Boltin 9,58 sekuntia vaikuttamaan sunnuntaikävelyltä. Katso video supernopeasta gepardista.

tiistai 7. elokuuta 2012 teksti Roff Smith, National Geographic News

Miten nopeasti gepardi juoksee?

Jos luulit, että 100 metrin olympiavoittaja, Usain Bolt, on nopea, unohda hänet. Cincinnatin eläintarhan Sarah-gepardi teki 11-vuotiaana satasen maailmanennätyksen: 5,95 sekuntia. Sarah on siis maailman nopein eläin.

Sarah sai maailman nopeimman maalla elävän nisäkkään tittelin jo vuonna 2009, kun se taittoi satasen aikaan 6,13. Tuolloin Sarah löi eteläafrikkalaisen Nyana-uroksen vuonna 2001 tekemän ennätyksen.

Sarah löi kesäkuussa 2012 kaikki satasen ennätykset, kun se juoksi pikamatkan aikaan 5,95. Sarahin aika oli melkein neljä sekuntia nopeampi kuin jamaikalaisen olympiakultamitalistin Usain Boltin. Boltin paras aika on 9,58. Supernopean gepardin huippunopeus ennätysjuoksussa oli 98 km/h.

Gepardi vauhdissa

Kamerat kuvasivat Sarahin ennätysjuoksun, kun gepardi ajoi takaa ”jänistä” eli lelukoiraa, joka eteni USA:n yleisurheiluliiton valvontaelimen hyväksymällä erikoisradalla.

Video: Gepardi Sarah tekee uuden 100 metrin ennätyksen. Tässä on maailman nopein eläin

”Cincinnatin eläintarhassa tavoitteenamme on antaa vierailijoille elämyksiä maailman eläimistä. Mikään muu ei ole niin vaikuttavaa kuin nähdä, miten gepardi antaa kaikkensa eläintarhan Cheetah Encounter -näytöksissä. Olemme todella ylpeitä Sarah-gepardista, sillä se ajaa loistavasti luonnossa elävien gepardien asiaa”, kertoo Thane Maynard, Cincinnatin eläintarhan ja kasvitieteellisen puutarhan johtaja.

”Cincinnatin eläintarha on tukenut gepardien suojelua Afrikassa jo yli 20 vuotta. Onneksi gepardilla on mahdollisuus selvitä lajia uhkaavalta tuholta.”

Sarah ja Cincinnatin eläintarhan neljä muuta gepardia ovat mukana Cat Ambassador -ohjelmassa. Marraskuun National Geographic -lehdessä kerromme lisää hankkeesta, jonka puitteissa gepardit vierailivat gepardien lisääntymiskeskuksessa. Luvassa on myös upeita suurnopeusvideoita juoksevista gepardeista. Niistä selviää, miten nopeasti gepardi voi juosta.

Gepardi suurnopeudella

Gepardit ovat luotuja vauhtiin. Joustavan selkärangan ansiosta gepardin etujalat voivat ojentua pitkälle eteen. Gepardit voivatkin edetä 6,1–6,7 metriä yhdellä askeleella eli suunnilleen yhtä paljon kuin laukkahevonen. Puolet siitä ajasta, jonka gepardit juoksevat, ne leijuvat ilmassa. Gepardien kynnet ovat kovat ja terävät. Niiden ansiosta gepardit saavat lujan otteen maasta juostessaan.

Gepardi on nykyään uhanalainen laji. Kanta on kutistunut hurjasti: vuonna 1900 maailmassa oli noin 100 000 gepardia, nyt niiden lukumäärä on 9 000–12 000. Cincinnatin eläintarhaa kutsutaan ”maailman gepardipääkaupungiksi”. Eläintarha on tehnyt paljon opetus- ja valistustyötä, ja Cincinnatin gepardien lisääntymishankeessa on syntynyt jo 64 gepardia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...