Kaikuja gekkojen historiasta

Kaakkois-Aasian syrjäisissä kolkissa elää lukuisia ennen tuntemattomia gekkolajeja.

torstai 3. maaliskuuta 2011

Kivikkoinen ja sankkametsäinen vietnamilaissaari Hon Khoai saa harvoin ulkomaalaisia vieraita. Uusien lajien löytämiseen erikoistunut kalifornialaisen La Sierra -yliopiston herpetologi Lee Grismer kuitenkin matkasi juuri sinne vuonna 2008 ja löysi vietnamilais-amerikkalaisen retkikuntansa kanssa saarelta peräti kaksi uutta gekkolajia.

Oranssin, purppuran, keltaisen ja mustan kirjava Cnemaspis psychedelica kiinnitti Grismerin huomion paistatellessaan aurinkoisella kivilohkareella. ”En ollut uskoa silmiäni. Useimmat gekot ovat yöeläjiä, mutta nämä olivat liikkeellä keskellä päivää”, hän sanoo. Hän arvelee gekon värien toimivan pelotteena petolinnuille. DNA-kokeet viittaavat siihen, että laji olisi peräti 20 miljoonaa vuotta vanha eli sukunsa vanhin.

Kaakkois-Aasian syrjäisistä kolkista löytyvät lajit antavat toivoa suojelijoille aikana, jolloin liskopopulaatioiden kutistuminen herättää huolta pitkin maailmaa. Grismer ryhmineen on löytänyt sieltä jo 30 uutta matelijalajia. ”Löydämme uusia lajeja koko ajan. Monimuotoisuus näyttää vain lisääntyvän alueilla, joilla työskentelen”, hän sanoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...