Kerällä oleva kameleontinpoikanen ei tiedä kuoriutuneensa

Pallonmuotoinen vastakuoriutunut kameleontti tarjoaa harvinaisen kurkistuksen kameleontinpoikasten ensimmäisiin tunteihin munan ulkopuolella. Katso, miten pieni matelija reagoi syntymäänsä.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015 teksti Maya Wei-Haas

Pantterikameleontti saa apua kuoriutumiseen

Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa asuva Nick Henn on ikuistanut pantterikameleontin elämän ensi hetket juuri sen jälkeen, kun matelija on kuoriutunut. Ainutlaatuisissa kuvissa näkyy vastakuoriutunut kameleontti, joka ei näytä olevan tietoinen siitä, että se voi avata silmänsä ja kurkistaa maailmaan.

Henn on kokenut kameleonttien kasvattaja, joten hän oli juuri oikea kätilö pienelle poikaselle. Kameleontti ei nimittäin itse päässyt irti munasta.

Henn leikkasi kynsisaksilla varovasti reiän kuoreen ja odotti, että poikanen olisi oitis alkanut tutkia ympäristöään. Sen sijaan kameleontti jäi pienelle kerälle. Pian se kuitenkin ojensi vartalonsa ja aloitti elämänsä munan ulkopuolella.

Pieni kameleontti kätilönsä kämmenellä. Kuva: Nick Henn, Canvas Chameleons

Munahammas on kameleontin paras työkalu

Kameleontit ovat erittäin valoherkkiä, ja ne reagoivat yleensä nopeasti auringonvaloon päässä sijaitsevien reseptorien ansiosta. Luonnossa värikkäät matelijat kuoriutuvat yleensä maan alla, jossa valon sijaan lämpötila ja ilmankosteus saavat pienet kameleontit puremaan munankuoren rikki erityisellä munahampaallaan.

Luonnossa eläviltä kameleonteilta kuluu helposti yksi vuorokausi munankuoren rikkomiseen. Syytä siihen, miksi tämä poikanen ei herännyt heti kuoriutumisen jälkeen, ei tiedetä. Ilman kätilön apua se ei kuitenkaan olisi selviytynyt.

Katso, miten kameleontti kuoriutuu

Videolla näkyy, miten pantterikameleontti yleensä riuhtoo itsensä irti nahkaa muistuttavista munankuorista ja alkaa heti tutkia ympäristöään.

Pantterikameleontti

Elinpaikka: Madagaskar. Ravinto: Hyönteiset. Pituus: Koiraat jopa 45 cm, naaraat puolet siitä. Lisääntyminen: Munii 2–3 kertaa vuodessa. Munia kerralla keskimäärin 25. Elinikä vapaudessa: Elää harvoin yli kaksivuotiaaksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...