Krokotiilit surffailevat saarelta toiselle

Uusien tutkimusten mukaan krokotiilit voivat surffailla saarelta toiselle vuorovetten mukana.

perjantai 11. kesäkuuta 2010 teksti Rachel Kaufman, National Geographic News

Tyynenmeren suistokrokotiilit liikkuvat saarelta toiselle surffaustekniikalla. Näin kertoo uusi tutkimus, jota oli suunnittelemassa edesmennyt ”krokotiilimies” Steve Irwin.

Maailman nykyisistä matelijoista suurin, suistokrokotiili, viihtyy sekä murtovetisissä että makeissa vesistöissä. Sen elinalue ulottuu itä-länsisuunnassa Itä-Intiasta Fidžille ja pohjois-eteläsuunnassa Pohjois-Australiasta Etelä-Kiinaan.

Vaikka krokotiileja elää useilla saarilla kautta sen elinalueen, ryhmistä ei ole kehittynyt täysin omia lajejaan toisin kuin Darwinin Galápagossaarilta löytämistä sirkuista.

Havainto viittaa siihen, että krokotiilit liikkuvat jollakin tavalla saarelta toiselle ja niiden geenipooli sekoittuu hyvin. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole saatu varmaa tietoa krokotiilien liikkumismenetelmistä, sillä krokotiilit ovat mainioita pikauimareita, joiden kestävyys ei kuitenkaan riitä pitkille matkoille.

Krokotiilisurffari odottaa suotuisaa aaltoa

Australialaisen Queenslandin yliopiston biologin Hamish Campbellin johtama ryhmä käynnisti vuonna 2006 Steve Irwinin avulla ja osin rahoituksellakin kokeen arvoituksen ratkaisemiseksi.

Ryhmä varusti 27 krokotiilia akustisilla lähettimillä, jotka olivat ”pikkusormen kokoisia”, sanoo ryhmään kuulunut Queenslandin yliopiston eläintieteilijä Craig Franklin. Krokotiilit varustettiin myös antureilla, jotka rekisteröivät veden lämpötilamuutoksia ja syvyyttä.

Krokotiilien kotijoki Queenslandissa varustettiin ”kuunteluasemilla”, joiden avulla tutkijat pystyivät seuraamaan merkittyjä eläimiä. Kerättyään dataa vuoden ajan ryhmä havaitsi, että krokotiilit hyödynsivät yli kymmenkilometrisillä matkoilla laskuvettä ja ratsastivat pintavirtauksilla jokisuun suuntaan.

Kun virtaukset kääntyivät, krokotiilit kiipesivät penkalle ja odottivat olosuhteiden paranemista. Sen jälkeen tutkijat analysoivat uudelleen olemassa olevat tiedot krokotiilien liikkeistä avomerellä. Niistä paljastui, että krokotiilit toimivat merellä samalla tavalla – ne surffailivat vartalonsa varassa jopa yli sadan kilometrin matkoja.

Yksi surffarikrokotiili surffasi peräti 25 päivän ajan ja taittoi 590 kilometriä pitkin Cape Yorkin niemimaata Australian koillisnurkassa.

Surffaus kertoo suunnistustaidosta

Tutkijaryhmä ei silti vieläkään tiedä, miksi krokotiilit surffaavat niin pitkien matkojen päähän: ”Muutosta ei näyttäisi olevan kysymys”, sanoo Craig Franklin. ”Emme ole havainneet toistuvia kaavoja.”

Krokotiilit saattavat vaeltaa kumppanien tai ravinnon perässä, sillä ne näyttäisivät käyvän usein pienillä saarilla, joille merikilpikonnat rantautuvat munimaan, sanoo Franklin.

Matkojen syistä riippumatta tutkimus osoittaa Franklinin mielestä sen, että suomupintaiset pedot ovat mainioita navigaattoreita.

”Useimmat pitkiä matkoja liikkuvat eläimet uivat vain yhteen suuntaan”, Franklin sanoo.

”Krokotiilin taas pitää kyetä kaikkeen mahdolliseen” – ne surffaavat joilta suistoihin ja avomeren yli erilaisille saarille – ”päästäkseen paikasta toiseen. Ne eivät kulje suoraa linjaa, joten niiden navigointitaidon on oltava hyvin kehittynyt.”

Oletus perustuu tietenkin siihen, että krokotiileilla on lähtiessään mielessä jokin tietty määränpää, ja siitä ei Franklinin mukaan ole varmuutta. Eläinten käyttäytymisen perusteella hän kuitenkin pitää sitä todennäköisenä.

”Jos krokotiili aikoo uida vain lyhyen matkan, se ui myös vastavirtaan. Jos matkaa on edessä kymmenen kilometriä tai enemmän, ne kuitenkin odottavat tarkoituksella suotuisia virtauksia. Vaikuttaa suorastaan siltä, että ne päättävät jo ennen lähtöään uida pitkälle.”

Steve Irwin, joka kuoli vain joitakin kuukausia tutkimuksen aloittamisen jälkeen, olisi varmasti mielellään halunnut kuulla sen tulokset, lisää Craig Franklin. Irwinillä ”oli paljon kysyttävää, ja hän halusi oppia tuntemaan krokotiileja paremmin. Hänellä oli mielessään uusien löytöjen tekeminen”.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...