Kylpyammeen kokoinen naaras lipuu Indonesian Kaisaarten matalikolla remorakalat kyydissään.

Kuvagalleria: Merinahkakilpikonna

maanantai 2. marraskuuta 2009

Tämä otus on selvinnyt hengissä jo 100 miljoonaa vuotta. Tutustu maailman suurimpaan kilpikonnaan, merinahkakilpikonnaan.

Merinahkakilpikonnat valtaavat Grande Rivieren hiekkarannan kuutamoyönä Trinidadissa. Niiden suosimat aaltojen huuhtomat rannat voivat leventyä tai kaventua nopeastikin, joten kilpikonnat tekevät pesiään varmuuden vuoksi eri puolille rantaa.

Francis Lakhan katselee, miten merinahkakilpikonnanaaras makaa pesässään Trinidadissa Maturan hiekkarannalla. Parikymmentä vuotta sitten paikalliset asukkaat ryöstivät munat ja tappoivat kilpikonnat. Nyt Lakhan kumppaneineen vievät matkailijat katsomaan, miten sadat kilpikonnat pesivät.

Vaarallisella tiellä kohti aikuisuutta kilpikonnanpoikasia uhkaavat ensin rannalla petolinnut ja sitten merellä petokalat. Jotta niitä jäisi henkiinkin, naaraat munivat kunakin pesintäkautena satoja munia moniin eri pesiin.

Poikaset ponnistelevat pesästä ylös murtauduttuaan ensin munasta erityisen hampaan avulla.

Merinahkakilpikonnan poikanen haluaisi ensimmäiselle uimaretkelleen ja pyristelee siksi Francis Lakhanin käsissä. Lakhan toimii Nature Seekers -järjestön oppaana. Kuvan ottamisen jälkeen hän päästi poikaseen uimaan.

Poikanen tutustuu suolaveteen Maturan rannalla Trinidadissa. Naaraat palaavat usein kuoriutumisrannalleen tai sen lähelle munimaan, kun ne kymmeniä vuosia myöhemmin saavuttavat sukukypsyyden. Koiraat eivät enää palaa maalle.

Tutkija T. Todd Jones selvitti nuorten merinahkakilpikonnien kehitystä kasvattamalla poikasia vankeudessa. Yksi saavutti 45 kilon painon mustekalagelatiiniruokavaliolla. Valjaat, kuten alakuvan kaksivuotiaalla, estivät eläimiä törmäämästä akvaario­altaan seiniin. ”Tyynenmeren kokoisia altaita ei oikein ole tarjolla”, Jones sanoi.

Tämä naaras oli juuri laskenut munansa, kun luonnonsuojelujärjestön työntekijät nappasivat sen punnitusta varten. Merikilpikonnat voivat hyvin. Tämäkin yksilö painoi noin 500 kiloa. Kuva on otettu infrapunakameralla.

Tuhansia merinahkakilpikonnia kuolee joka vuosi Karibianmeren kalastajien pystyverkkoihin. Tutkijat testasivat Trinidadin edustalla matalampia verkkoja, joihin tarttui vähemmän kilpikonnia mutta yhtä paljon kalaa.

Valokuvaaja Brian Skerry vapautti tutkimusverkkoon sotkeutuneen kilpikonnan ennen kuin se ehti hukkua.

Kanadalainen tutkija Mike James pyydystää pintaan tulevia merikilpikonnia. James on selvittänyt, että Novia Scotian rannikot ovat oivia ruokailupaikkoja merikilpikonnille. James sai työhönsä apua paikallisilta kalastajilta, jotka osaavat ohjata aluksensa lähelle eläimiä.

Novia Scotian rannikolle tulee loppukesällä tuhansia merikilpikonnia syömään meduusoja.

Monet Pohjois-Atlantilla tutkijoiden verkkoihin osuvista kilpikonnista ovat yksilöitä, jotka on tutkittu jo tuhansia kilometrejä etelämpänä. Tästä kilpikonnasta ei kuitenkaan löytynyt merkkejä tutkimuksesta. Ennen kuin merinahkakilpikonna päästettiin jälleen vapaaksi, se punnittiin ja siitä otettiin veri- ja kudosnäytteitä.

Merinahkakilpikonnakoiras on syönyt meduusan ja osa ateriasta on vielä suun ulkopuolella. Kuva on otettu Novia Scotian rannikon tuntumassa, jossa on paljon ravintoa kilpikonnille.

Maturan hiekkarannalla naaras nousee maihin. Ikivanha merinahkakilpikonnien pesimisrituaali on nyt uhattu monin paikoin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...