Maailman suurin krokotiili kiikissä?

Filippiineillä vangittu, 6,4-metriseksi väitetty krokotiili saattaa olla maailman pisin, mutta asiantuntijat suhtautuvat arvioon epäillen.

torstai 8. syyskuuta 2011 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

6,4-metriseksi väitetty krokotiili vangittiin elävänä kolmen viikon etsintöjen jälkeen. Nyt se elää vankeudessa Filippiineillä.

Kaikkiaan 1 075 kilogrammaa painavan krokotiilin epäillään hyökänneen usean ihmisen kimppuun ja tappaneen kaksi. Lolongiksi nimetty eläin selvisi kiinniotosta hengissä, ja sitä pidetään väliaikaisessa aitauksessa Consuelon kylässä lähellä Bunawanin kaupunkia.

Riistaviranomaiset yrittävät selvittää, onko kyseessä kenties maailman suurin koskaan vangittu krokotiili, sanoo Theresa Mundita Lim Filippiinien suojelualue- ja riistavirastosta.

Guinnessin ennätysten kirjan mukaan suurin vankeudessa elävä suistokrokotiili on 5,48 metriä pitkä australialainen yksilö.

Krokotiiliasiantuntijat epäileväisinä

National Geographic Channelin Dangerous Encounters -ohjelmaa isännöivä herpetologi Brady Barr sanoo kuitenkin, että moiset pituusväitteet pitävät harvoin paikkansa.

"Yllättyisin, jos se olisi todellakin kuusimetrinen", sanoo Brady National Geographic Newsille ja lisää, että jonkun tutkijan pitäisi tarkistaa asia.

title="title of image node" />

Floridan riistansuojeluviraston alligaattoribiologi Allan Woodward on samaa mieltä: "Yli 5,5-metristä krokotiilia ei ole koskaan löytynyt. Tuo pituus olisi poikkeuksellinen loikka."

Varmuutta krokotiilin syyllistymisestä ihmissyöntiin on mahdotonta saada tappamatta ja leikkaamatta sitä auki, sanoo Barr. Viranomaiset saivat eläimen oksentamaan, mutta oksennus ei sisältänyt ihmisen jäänteitä.

"Hienoa etteivät he tappaneet krokotiilia", sanoo Barr. "Se on kunnioitettavaa hyvin harvinaista."

Krokotiilijuhlat

Kyläläiset järjestivät krokotiilin nappaamisen kunniaksi juhlat. Uutistoimisto AP:n mukaan tarvittiin sata ihmistä eläimen vetämiseksi köydellä joesta aukiolle.

Herpetologi Brady Barr huomauttaa useimpien krokotiilihyökkäysten johtuvan siitä, että ihmiset ovat vieneet krokotiileilta elinalueet tai saaliseläimet.

Näissä tapauksissa "krokotiilit vain turvautuvat seuraavaan mahdolliseen ruuanlähteeseen, joka on valitettavasti joskus ihminen", sanoo Barr.

title="title of image node" />

Sekin on mahdollista, että krokotiili erehtyy pitämään ihmistä tavallisena saaliseläimenään. On olemassa myös krokotiileja, jotka tappavat ihmisiä tarkoituksella, mutta sellainen on paljon harvinaisempaa, sanoo Barr.

Kaiken kaikkiaan krokotiilit eivät hänen mukaansa ole pahoja.

target="_blank">Krokotiili norsun kimpussa. Lue, kumpi eläimistä selvisi yhteenotosta voittajana.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...