Miten sisilisko tiputtaa häntänsä?

Osa liskoista turvautuu vaaran uhatessa tuttuun mutta silti hätkähdyttävään harhautukseen. Esimerkiksi kotoinen sisiliskomme voi jättää häntänsä saalistajan ihmeteltäväksi ja paeta itse turvallisempaan paikkaan. Kuinka kyseinen temppu sitten tehdään? Liskoilla on hännässään ”katkopaikkoja”, joiden kohdalta häntä irtoaa helposti. Samalla katkopaikan verisuonet supistuvat, jolloin verenhukka jää pieneksi. Katkopaikan erityiset solut aktivoituvat ja alkavat kasvattaa uutta häntää, joka kehittyy toimintakykyiseksi hermostoineen kaikkineen.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Osa liskoista turvautuu vaaran uhatessa tuttuun mutta silti hätkähdyttävään harhautukseen.

Esimerkiksi kotoinen sisiliskomme voi jättää häntänsä saalistajan ihmeteltäväksi ja paeta itse turvallisempaan paikkaan. Kuinka kyseinen temppu sitten tehdään?

Liskoilla on hännässään ”katkopaikkoja”, joiden kohdalta häntä irtoaa helposti. Samalla katkopaikan verisuonet supistuvat, jolloin verenhukka jää pieneksi. Katkopaikan erityiset solut aktivoituvat ja alkavat kasvattaa uutta häntää, joka kehittyy toimintakykyiseksi hermostoineen kaikkineen.

Myös ihmisen kantasoluihin paneutuneet tutkijat ovat nyt kiinnostuneet ilmiöstä, josta voidaan saada osviittaa kudoksen kasvattamiseen erilaisten sairauksien hoitamiseksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...