Muovinen mehupilli uhkasi merikilpikonnan henkeä

Matkallaan tutkimaan Costa Rican merikilpikonnia tutkijaryhmä joutui antamaan ensiapua etelänbastardikilpikonnalle, joka oli joutunut meressä kelluvan muovijätteen uhriksi.

keskiviikko 26. elokuuta 2015 teksti Jane J. Lee / National Geographic

Tutkijat joutuivat taistelemaan kymmenen tuskallista minuuttia irrottaessaan merikilpikonnan sieraimeen juuttunutta mehupilliä. Video näyttää pelastusoperaation vaiheet.

Varoitus: Jotkin videolla olevat tapahtumat ja kova kielenkäyttö eivät sovi herkimmille.

Merikilpikonna muovijätteen uhrina

"Se näytti ensin madolta", kertoo Texas A&M Universityn merikilpikonna-asiantuntija Christine Figgener, joka yhdessä kollegoidensa kanssa oli auttamassa 35 kilon painoista kilpikonnaurosta. Ryhmä sai eläimen sieraimesta ensin ulos parin sentin mittaisen pätkän, mutta kun se oli irrotettu pinseteillä, kävi ilmi, että ruttaantunut ruskea esine olikin muovinen mehupilli.

Koska oli ilmeistä, että kyseessä ei ollut kilpikonnan aivoihin kiinnittynyt loinen, tutkijat päättivät poistaa loputkin kymmensenttisestä pillistä.

"Emme olleet uskoa silmiämme, kun tajusimme, mitä kilpikonnan nenään oli joutunut", Figgener sanoo.

Muovi ei kuulu mereen

Figgener on jo vuosia vastustanut muovisten mehupillien käyttöä, mutta ei olisi silti uskonut, että löytäisi joskus pillin merikilpikonnan nokasta. Kilpikonnien vatsoista löytyy kyllä säännöllisesti muovipussien ja hammasharjojen kaltaista jätettä, ja niiden suupieliin ja raajoihin jää usein kiinni ongenkoukkuja.

On mahdotonta tietää, kuinka pilli oli joutunut kilpikonnan sieraimeen, mutta oletettavasti eläin oli ensin nielaissut pillin ja koettanut sitten sylkeä sen pois. Kuten ihmisellä, myös kilpikonnilla ruoka- ja henkitorvi ovat yhteydessä toisiinsa, ja kurkussa oleva esine voi kulkeutua nenään.

Tutkijat desinfioivat kilpikonnan sieraimen ja odottivat, että eläin ehti rauhoittua, ennen kuin se päästettiin takaisin mereen.

"Mehupillit ovat turhakkeita - juominen onnistuu mainiosti ilman niitäkin. Video näyttää, mihin ne voivat päätyä", Figgener sanoo ja viittaa samalla miljardeihin muovinkappaleisiin, jotka kelluvat pitkin maailman valtameriä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...