Torjunta-aine saa koiraat munimaan

Raskaana oleva mies ei ole yksin: Yksi Yhdysvaltain tavallisimmista torjunta-aineista voi tuoreen tutkimuksen mukaan saada sammakkokoiraat munimaan.

torstai 11. maaliskuuta 2010 teksti Rachel Kaufman, National Geographic News

Yhdysvaltain viljapelloilla laajalti käytetty tuholaismyrkky atrasiini on hormonitoimintaa häiritsevä aine – kemikaali, joka voi sotkea eläinten lisääntymisjärjestelmiä.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että sammakkoeläinkoiraille voi atrasiinin vaikutuksesta kehittyä naaraseläinten ominaisuuksia. Atrasiinille altistuneilla sammakkokoirailla on havaittu esimerkiksi tavallista alhaisempia testosteronitasoja ja heikentynyttä spermantuotantoa, ja jotkin ovat jopa muuttaneet parittelutapojaan valitsemalla kumppanikseen uroksia naaraiden sijaan.

Nyt on saatu selville, että kyseinen kemikaali muuttaa sammakkokoiraita täysin toiminnallisiksi naaraiksi ja että aine saattaa myötävaikuttaa sammakkoeläinten maailmanlaajuiseen hupenemiseen.

Atrasiini “nousee aina vain esiin”

Tutkimushankkeen johtaja, Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksen biologi Tyrone Hayes, selvitti kemikaalin vaikutuksia kasvattamalla 40 geneettisesti koiraspuolista afrikankynsisammakkoa nuijapäistä täysikasvuisiksi nesteessä, joka sisälsi 0,003 prosenttia atrasiinia. Sammakoista neljä – eli kymmenen prosenttia – kehittyi täysin normaaleilta vaikuttaviksi naaraiksi.

Hayes apulaisineen teki kahdelle näistä neljästä sammakosta ruumiinavauksen, jossa selvisi, että sammakoilla oli munasarjat vaikka niiden dna oli säilynyt koiraspuolisena.

Niistä atrasiinille altistuneista koiraista, joille ei kehittynyt munasarjoja, 80 prosenttia osoittautui kyvyttömiksi tuottamaan spermaa.

Hayes, joka tunnetaan myös National Geographic Societyn nousevana tutkijakykynä, sanoi rikkakasvien torjunta-aineen moninaisten vaikutusten yllättäneen hänetkin.

"Tutkijana sitä yrittää aina etsiä vaihtoehtoista selitystä, mutta atrasiini nousee aina vain esiin", hän sanoi.

Vaikuttaako aine ihmisiin?

Vaikka atrasiinin vaikutuksia ihmisiin on tutkittu vasta vähän, jotkin hiljattaiset selvitykset ovat yhdistäneet atrasiinialtistuksen rintasyöpään.

Euroopan unionissa atrasiinin käyttö kiellettiin jo vuonna 2004, ja nyt myös Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto on ilmoittanut ottavansa aineen mahdolliset haittavaikutukset ihmisiin uuteen tarkasteluun.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...