Tosielämän lohikäärmeitä

Oikeat lohikäärmeet eivät ehkä ole niin pelottavia kuin seikkailussa ja tv-sarjassa 'Game of Thrones', mutta kiehtovia ne totisesti ovat.

tiistai 17. toukokuuta 2016 teksti Anna-Dora Maron

Uiva lohikäärme

Kuva: Arne Hodali?

Olmi (Proteus anguinus) elää Kaakkois-Euroopan karstimaiden maanalaisissa, sysipimeissä vesistöissä. Se on sekä sokea että väritön.

Näitä noin 40 senttimeriä pitkiä otuksia on kutsuttu myös merilohikäärmeiksi, koska niitä arveltiin erikoisen ulkonäkönsä vuoksi satojen vuosien ajan lohikäärmeiden poikasiksi.

Vaikka olmi ei syöksekään tulta, se on silti melkoinen kovanaama. Se on nimittäin ainoa selkärankainen, joka elää koko elämänsä valottomassa luolassa.

Lentävä lohikäärme

Kuva: Alfeus Liman

Tämä matelija on tieteellisen nimensä mukaan lentävä lohikäärme (Draco volans). Siihen on hyvät perusteet, sillä tämä agamaliskojen heimoon kuuluva otus kykenee liitelemään ilmojen halki hienoilla siivillään.

Ainoa seikka, minkä vuoksi tätä otusta ei erehdy luulemaan oikeaksi tulta syökseväksi lohikäärmeeksi, on sen koko: lisko kasvaa korkeintaan 23 senttimetrin pituiseksi.

Parrakas lohikäärme

Kuva: Frank C. Müller, Baden-Baden

Parta-agama (Pogona vitticeps) taas on saanut nimensä siitä, että sen kurkkupussi muistuttaa varsinkin pullistettuna partaa.

Vaikka parta-agama ei näytäkään kovin söpöltä, se on varsin suosittu lemmikki. Luonnonvaraisena sitä tavataan vain Australian aroilla ja puoliaavikoilla.

Röyhelöinen lohikäärme

Kuva: Miklos Schiberna

Kauluslisko (Chlamydosaurus kingii) ei näytä kuvassa kovin isolta.

Älä kuitenkaan erehdy vähättelemään sitä.

Kauluslisko voi nimittäin kasvaa jopa 85 senttimetriä pitkäksi.

Nimensä tämä lisko on saanut kaulaansa komistavasta kirkkaanvärisestä kaulusröyhelöstä.

Kaulus tosin näkyy vain silloin, kun lisko suojelee reviiriään tunkeilijoilta – tai vokottelee vastakkaista sukupuolta.

Komodonvaraani

Kuva: Colourbox

Komodonvaraani (Varanus komodoensis) lienee tosielämän lähin vastine tarujen lohikäärmeille.

Kolme metriä pitkää ja yli 90 kilogrammaa painavaa liskoa ei erehdy luulemaan leikkikaluksi.

Se ei kuitenkaan yleensä kaada saalistaan kokonsa ja voimiensa turvin.

Kun komodonvaraani pääsee puraisemaan saalistaan kunnolla, se erittää siihen myös tehokasta myrkkyä, joka estää veren hyytymisen.

Terävien hampaiden aiheuttama, runsaasti vuotava haava ja veren hyytymättömyys tietävät uhrille tuskallista kuolemaa verenhukkaan.

Iguaani

Kuva: Colourbox

Iguaani (Iguana iguana) eli vihreä leguaani viestii muiden kanssa muun muassa nyökyttelemällä. Sosiaalista elettä käytetään toisia tervehdittäessä ja kumppania etsittäessä.

Lohikäärmemäisestä ulkonäöstään huolimatta iguaani ei ole kovin rohkea.

Erityisen paljon iguaanit pelkäävät lintuja. Jos iguaani kuulee siipien havinaa, se jähmettyy kauhusta ja on siten helppo saalis petolinnuille.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...