Video: Kameleontit jakavat maailman nopeimpia kielipusuja

Katso video kameleontin kielestä, joka kiihtyy 0:sta 115 kilometrin tuntivauhtiin 1/100 sekunnissa. Se on luonnon oma maailmanennätys niin vauhdissa kuin voimassakin.

tiistai 12. tammikuuta 2016

Seuraavan kerran, kun Hollywoodissa suunnitellaan supersankarielokuvaa, voidaan unohtaa hämähäkit ja lepakot. Kameleontit ovat nimittäin paljon ketterämpiä: niissä on voimaa ja vauhtia enemmän kuin missään muussa eläinmaailman edustajassa.

Oheisesta videopätkästä näet, miten pikku kameleontti ampuu kielensä ulos: kielen vauhti kiihtyy 0:sta 115 kilometrin tuntinopeuteen sekunnin murto-osassa. Huomaathan, että videon esitysnopeus on vain 1/50 normaalista nopeudesta.

Tutkijoiden tuoreimmat havainnot osoittavat, että pienimmät kameleontit jakelevat usein jopa nopeampia kielipusuja kuin niiden suuremmat lajitoverit – ja nopeampia kuin yleensäkään mitkään matelijat, linnut tai nisäkkäät.

Asiantuntijoiden mukaan valtava voima johtuu siitä, että kameleontit varastoivat kieleensä energian, jota eläimet yleensä käyttävät hyökätessään saaliin kimppuun koko ruumiinsa voimalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...