Delfiinien kulttuuri

Miekkavalaat osaavat tehdä taidokasta yhteistyötä, ja ne saalistavat parvessa. Valastutkija Tiu Similä tarkkailee miekkavalaita lähituntumasta päästäkseen selville niiden arvoituksellisesta käyttäytymisestä ja kulttuurista.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Miekkavalaat pitävät tiiviisti yhtä Miekkavalaat ovat delfiinien heimon suurin laji. Ne ovat ainutlaatuisen elinvoimaisia, nokkelia ja taitavia, ja ne saalistavat mielellään avomerellä. Niiden saalistus on erittäin älykästä yhteistyötä, missä ne koordinoivat ja viestivät keskenään ja päättävät, mikä on seuraava askel.

"Karusellisaalistus on vain yksi monista miekkavalaiden saalistustaktiikoista, joita jotkut tutkijat – Tiu Similä mukaan lukien – pitävät yhtenä lajin ”kulttuurisista” piirteistä. Erilaista saalista pyydetään eri strategioilla: esimerkiksi Argentiinassa miekkavalaat heittäytyvät rannalle nappaamaan pahaa aavistamattomia hylkeenpoikasia. Ne ajoittavat syöksynsä aaltojen ja vuorovetten mukaan niin, etteivät itse jumiudu rannalle.

Antarktiksessa ryhmän jäsenet tekevät yhteispelillä isoja aaltoja, jotka huuhtovat hylkeitä alas jäälautoilta. Nuoret miekkavalaat oppivat menetelmiä vanhemmiltaan. Joskus miekkavalaat turvautuvat matkasaalistukseksi kutsuttuun menetelmään, jossa valaat paimentavat jatkuvasti liikkuvaa silliparvea; osa valaista parven edessä ja osa parven takana. Takana liikkuvat valaat tainnuttavat silliä pyrstöillä ja pysähtyvät hetkeksi syömään.

Lue koko artikkeli miekkavalaiden arvoituksellisesta kulttuurista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...