Delfiinit vankeudessa

Tuhannet delfiinit ja miekkavalaat elävät vankeudessa ihmisten viihdyttämiseksi. Merinisäkäsasiantuntija Jeff Foster opettaa niitä elämään jälleen vapaudessa, jotta ne voisivat palata mereen.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Turvallisesta meripuistosta turvattomaan mereen Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana ainoastaan 30 delfiiniä on palannut vapauteen sen jälkeen, kun ne ovat eläneet meripuistoissa. Delfiinit Tom ja Misha ovat nyt mukana pilottihankkeessa, jonka tavoitteena on selvittää, miten delfiinejä pitää opettaa, jotta ne osaavat elää vankeuden jälkeen jälleen luonnonvaraisena.

Jeff Foster on mukana Turkin lounaisrannikolla toimivassa Born Free -hankkeessa. Aiemmin hän on avustanut delfiinien pyytämistä Sea Worldiin ja muihin meripuistoihin, mutta nähtyään, miten luonnonvarainen eläin reagoi vankeuteen, hän haluaa toimia toisin.

Born Free -hankkeen vetäjät pitivät Fosteria hyvänä valintana tehtävään: hänen vankka kokemuksensa delfiinien parissa on antanut hänelle loistavat valmiudet myös eläinten pelastamiseen.

Elämää meripuistossa

Luonnosta pyydystettyjen delfiinien palauttaminen niiden aikanaan hallitsemaan luonnonympäristöön ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi. Ihmisen hoidossa elävä delfiini on anatomiansa ja perimänsä puolesta samanlainen kuin luonnonvarainen, mutta monessa mielessä se on silti tyystin eri eläin.

Villi delfiini elää epävarmuuden ja kilpailun leimaamaa elämää. Se seurustelee ja saalistaa laajassa meressä, liikkuu liki tauotta ja kohtaa kaikenlaisia eliölajeja ja uusia tilanteita. Luonnonvarainen delfiini viettää suurimman osan elämästään veden alla hengitysnousuja lukuun ottamatta.

Elämä meripuistossa on täysin päinvastaista. Fyysinen tila on tarkkaan rajattu ja melko karu, elämä aikataulutettua, ja tarvetta saalistukseen tai ravinnonetsintään ei ole. Harjoitusten ja esitysten ulkopuolella delfiinin ei tarvitse juurikaan liikkua. Huomattavin ero on siinä, että vangitun delfiinin maailmankuva kääntyy päälaelleen.

Pinnan yläpuolisesta maailmasta tulee paljon tärkeämpi kuin alapuolisesta. Lähes kaikki toiminta – ruokinnasta harjoitustuokioihin, yleisön suosionosoituksiin ja esityksissä annettuihin ohjeisiin – tapahtuu vedenpinnan yläpuolella.

Ero käy ilmi yksinkertaisesta vertailusta: Luonnonvaraiset delfiinit viettävät arviolta 80 prosenttia ajasta kaukana pinnan alapuolella. Altaissa elävät delfiinit puolestaan viettävät noin 80 prosenttia ajasta pinnassa tai sen tuntumassa.

Lue lisää työstä, jonka tavoitteena on opettaa delfiinit jälleen elämään vapaina.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...