Hait apuun taistelussa viruksia vastaan

Hait eivät ole koviksia vain pintapuolisesti. Piikkihaiden kudoksista löytyvä kolesterolia muistuttava aine pystyy nujertamaan viruksia myös ihmisissä.

torstai 22. syyskuuta 2011 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

?Piikkihaiden kudoksista löytyvä, kolesterolia muistuttava aine tehoaa tuoreiden tutkimusten mukaan useisiin viruksiin, jotka aiheuttavat esimerkiksi denguekuumetta, hepatiittia ja muita vaikeasti hoidettavia sairauksia. Kliinisissä kokeissa tätä skvalamiiniksi kutsuttua ainetta on jo annettu useille sadoille syöpä- ja silmäsairauspotilaille, eikä merkittäviä sivuvaikutuksia ole ilmennyt.??

Vasta julkaistu tutkimus paljastaa, että skvalamiini kykenee myös häiritsemään viruksen elinkaarta ja estämään sen lisääntymisen niin kudosviljelmissä kuin koe-eläimissäkin.

??Bakteeri-infektioiden hoitoon on olemassa monenlaisia lääkkeitä, mutta tehokkaat viruslääkkeet ovat vähissä. Lisäksi olemassa olevat lääkkeet tehoavat yleensä vain yhteen viruskantaan, joka taas voi herkästi muuttua mutaation kautta lääkkeelle vastustuskykyiseksi.

??"Tämä on aivan uusi lähestymistapa virustauteihin", sanoo tutkimuksen johtaja Michael Zasloff Georgetownin yliopistosairaalasta Yhdysvalloista.??"Voi olla, että kykenemme vielä parantamaan infektioita, joita pidämme [tällä hetkellä] kroonisina."

Haipohjaisen antiviraalilääkkeen "ahaa-elämys"

Zasloff löysi skvalamiinin vuonna 1993 etsiessään bakteereihin tehoavia aineita haista, jotka ovat immuuneja joillekin sairauksille, muun muassa kaikille virustaudeille.??

Hän huomasi, että ensinnäkään skvalamiini "ei muistuttanut mitään siihen asti löydettyä tai kuvailtua". Lisäksi hän havaitsi sen ehkäisevän verisuonien kasvua, mikä taas viittaa siihen, että molekyyli saattaisi ehkä kyetä pysäyttämään syöpäsolujen monistumisen.??

Ihmisiä tutkiessaan Zasloff koki sitten "ahaa-elämyksen", kun hän tajusi skvalamiinin muuttavan myös viruksia toimintakyvyttömiksi.

??"Saatoin nähdä sen [miten se tehoaa viruksiin] ikään kuin olisin katsellut elokuvaa", hän muistelee.??Skvalamiini on positiivisesti varautunut molekyyli, joten solun sisään siirtyessään se kiinnittyy heti kuin tarranauhalla solun sisäkalvoihin, jotka ovat negatiivisesti varautuneita, Zasloff selvittää.??Samalla skvalamiini "poksauttaa pois" solukalvoon mahdollisesti kiinnittyneet, positiivisesti varautuneet proteiinit. Eikä tuo poksautus vaurioita solua mitenkään, sanoo Zasloff.?

Soluun tunkeutuva virus tarvitsee noita solukalvoon kiinnittyneitä proteiineja lisääntyäkseen.

??"Tiede ei tunne ainuttakaan muuta yhdistettä, joka toimisi samoin, joten tämä ominaisuus on ainutlaatuinen", sanoo Zasloff.??

Kyseinen ominaisuus on nähtävästi palvellut haikaloja hyvin satojen miljoonien vuosien ajan ja kenties taannut osaltaan niiden evolutiivisen menestyksen.??

Haiden "virustentorjuntajärjestelmä on ollut omaa luokkaansa", sanoo Zasloff. "Ne ovat kehittäneet hyvin merkittävän immuunijärjestelmän ja pitäneet siitä kiinni."?

Skvalamiini tehoaa myös ihmisiä vaivaaviin viruksiin

Tutkimuksessa skvalamiinin todettiin nujertavan denguekuumeviruksen ihmisen verisoluissa ja B- ja D-hepatiitin ihmisen maksasoluissa – eikä aineen käytöstä ole pienintäkään haittaa haille. Skvalamiinin valmistukseen ei nimittäin enää tarvita haiden kudosta, sillä sitä on osattu tehdä laboratorioissa synteettisesti vuodesta 1995.

Michael Zasloff kollegoineen on havainnut skvalamiinin hillitsevän eläinkokeissa myös keltakuumetta, idän hevosaivokuumetta ja muromegalovirusta. Joissakin tapauksissa koe-eläin parantui kokonaan, sanotaan Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tällä hetkellä käytössä olevat skvalamiiniyhdisteet pääsevät vain sellaisiin soluihin, joiden "kemiallinen portti" sallii niiden sisäänpääsyn. Tällaisia soluja on esimerkiksi verisuonissa ja maksassa. Zasloffin mukaan skvalamiinipohjaista lääkettä voidaan ehkä kehittää niin, että sillä voidaan hoitaa muunkinlaisissa soluissa piileviä erilaisia viruksia.??

Tulokset "vaikuttavat lupaavilta", sanoo Todd Rider, Massachusetts Institute of Technologyn Lincoln-laboratorion ja vertailevan lääketieteen laitoksen vanhempi tutkija.??

"Tähän mennessä tutkijat näyttävät osoittaneen, että skvalamiini tehoaa kuuteen virukseen. Toisaalta he ovat myös havainneet siinä jonkinlaista myrkyllisyyttä ja muita sivuvaikutuksia määrätyissä solutyypeissä annostuksilla, joita virusten nujertaminen edellytti", kirjoittaa Rider.??

"On mielenkiintoista nähdä, mihin muihin viruksiin skvalamiini tehoaa tai ei tehoa, ja onko teho mahdollista saavuttaa ilman että minkäänlaisissa kudoksissa ilmenee myrkyllisyyttä.

"??Tutkimuksen johtaja Michael Zasloff toteaa, että kaikki aineet ovat jollakin tavalla toksisia ja että kliiniset kokeet paljastavat, onko uusi lääke turvallinen ihmisille.??

Sen perusteella, mitä aineen turvallisuudesta nyt tiedetään, Zasloff arvelee kliinisten kokeiden ihmisillä käynnistyvän suunnilleen vuoden kuluessa.??

Hait ovat piilotelleet skvalamiinia elimistöissään 700 miljoonaa vuotta, hän lisää. "Nyt se on suoranainen lahja meille."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...