Hait – Haihyökkäysten ikävä ennätysvuosi 2015

Hait hyökkäsivät 98 ihmisen kimppuun vuonna 2015, ja kuusi uhreista kuoli. Asiantuntijoiden mukaan syynä ovat ihmiset, ilmaston lämpeneminen ja sääilmiö El Niño.

torstai 18. helmikuuta 2016 teksti Brian Clark Howard

Haiden hyökkäykset ihmisten kimppuun näyttäisivät viime vuosina yleistyneen. Syynä ei kuitenkaan ole se, että hait olisivat tulleet aikaisempaa verenhimoisemmiksi.

Tilanteeseen vaikuttaa ennen kaikkea maailman sää- ja ilmasto-olojen muuttuminen. Ilmaston lämpenemisestä ja sääilmiö El Niñosta johtuvan meriveden lämpötilan nousun myötä haiden elinpiiri ja saalistusalue ovat laajentuneet.

Vuonna 2015 haiden tekemien hyökkäysten määrä nousi 26:lla edellisvuoteen verrattuna. 98 tapauksesta 59 sattui Yhdysvalloissa, missä etenkin Floridassa oli useita hyökkäyksiä. Aurinkoisen osavaltion suuri haihyökkäysten määrä ei välttämättä yllätä, koska Floridan suosituimmilla rannoilla aurinkomatkailu on kasvanut voimakkaasti.

Muutamat hyökkäykset ovat olleet kuin pahinta painajaista vertavuotavien ja jopa raajojaan menettäneiden uhrien ajautuessa rantaan. Silti haihyökkäysriski on edelleen todella pieni.

Voit edelleen pulikoida huoletta Kumpi osuu kohdalle todennäköisemmin, lottovoitto vai hain hyökkäys? Todennäköisyys on suunnilleen yhtä suuri.

Tulanen yliopiston tutkijat tutkivat vuoden 2014 tilastoja, jotka paljastavat, että haihyökkäykseen kuolemisen todennäköisyys on suunnilleen samaa luokkaa kuin se, että saisi lotossa kaikki oikein.

Molempien osumavarmuus on nimittäin suunnilleen 1:8 300 000. Vertailun vuoksi voi todeta, että auto-onnettomuudessa kuolemisen mahdollisuus on 1:90.

Omia selviämismahdollisuuksiaan voi edelleen parantaa välttämällä yöllisiä uinteja ja kalastustapahtumia. Myös vertavuotavat haavat kannattaa laastaroida huolella ennen veteen menoa.

Haihyökkäysten määrän kasvu ei kuitenkaan ole itse haiden syytä. Ne toimivat lajityypilliseen tapaansa ja toteuttavat omaa tehtäväänsä merien ekosysteemissä, jossa ihminen on pelkkä vierailija.

Katso: Hai on väärinymmärretty tappaja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...