Kaulushai loi myyttejä merihirviöistä

Kaulushain satojen hampaiden täyttämä kita ja solakka, ankeriasmainen vartalo ovat hyvinkin voineet synnyttää myyttejä merihirviöistä, kuten tutkijat arvelevat. Lisäksi hain ovat vain harvat todellisuudessa nähneet.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015 teksti Brian Clark Howard

Harvinainen kaulushai pyydettiin Australiassa

Australialaiset kalastajat vetivät tammikuussa merestä ylös harvinaisen otuksen: kaulushain. Kaulushaita kutsutaan usein eläväksi fossiiliksi, koska sen arvellaan muuttuneen äärimmäisen vähän viimeksi kuluneiden 80 miljoonan vuoden aikana. Sillä on myös tiettyjä yhteisiä piirteitä hirmuliskojen aikakaudella eläneiden sukulaislajiensa kanssa.

Australian tiedotusvälineet ovat kertoneet, että troolari veti kaksimetrisen kaulushain vedestä lähellä Lakes Entrancen kalastussatamaa Victorian osavaltion edustalla Kaakkois-Australiassa.

Simon Boag Kaakkois-Australian Troolikalastusliitosta kertoi Australian yleisradioyhtiölle ABC:lle, että kukaan sikäläinen kalastaja ei aiemmin ollut nähnyt tällaista kalaa. ”Se vaikuttaa 80 miljoonaa vuotta vanhalta”, Simon Boag totesi ABC:lle. ”Se näyttää esihistorialliselta. Se näyttää olevan peräisin aivan toiselta aikakaudelta!”

Kaulushai pelottelee kidallaan: 300 hammasta 25 rivissä

”Hailla on 300 hammasta 25 rivissä, joten jos sen kitaan joutuu, ei sieltä enää pääse pois”, sanoo Simon Boag.

Hai oli kuollut, mutta ei tiedetä, oliko se kuollut jo verkkoon vai menehtyikö se vasta sen jälkeen, kun se vedettiin pinnalle.

Simon Boagin mukaan hai vangittiin noin 700 metrin syvyydestä. Aiemmin lajin yksilöitä on löydetty jopa 1 500 metrin syvyydestä, mutta yleensä sen arvellaan elelevän korkeintaan 1 200 metriä merenpinnan alapuolella.

Australian kansallinen tiedejärjestö, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), vahvistaa pyydetyn yksilön lajin kaulushaiksi.

Kaksi metriä pitkällä hailla on solakka vartalo ja runsaiden hammasrivistöjen täyttämä suu.
Kuva: SEFTIA

Kaulushai sekoitetaan merikäärmeisiin

Kaulushaita tavataan joskus myös lähellä pintaa, mutta yleensä silloin ovat kyseessä sairaat hait. Useimmat tunnetut yksilöt ovat olleet noin kahden metrin pituisia. Kalifornialaisen MarineBio Conservation Society -suojelujärjestön mukaan kuitenkin 7,6-metrinen kaulushain sukuinen hai, joka jäi verkkoon vuonna 1880, ”viittaa siihen, että meressä ehkä on joitakin jättikokoisia kaulushaita, jotka voidaan sekoittaa merikäärmeisiin”.

Vuonna 2007 Japanista löytyi matalalta vesialueelta 1,6 metriä pitkä kaulushai. Se vietiin merieläinpuistoon, mutta se kuoli muutamia tunteja vangitsemisensa jälkeen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...