Lentokoneet maalataan suomumaalilla

Hain suomuja jäljittelevä maalipinta voi auttaa lentokoneita ja laivoja säästämään polttoainetta. Suomurakenteesta voi olla etua myös tuulivoimaloissa.

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Hait ovat yli 400 miljoonan vuoden ajan näyttäneet mallia tehokkuudesta, herättäneet pelkoa ja ihastusta ja päätyneet kauhuelokuvien aiheiksi. Nyt niiden pitkän menestyksen salaisuus – suomuinen nahka, joka hylkii mikro-organismeja ja vähentää kitkaa – inspiroi biomimetiikan tutkimusta.

Kaikilla hailajeilla on hammassuomuiksi kutsuttuja limisuomuja (kuvassa), jotka ovat niin karkeita, etteivät bakteerit pysty niissä elämään, sanoo Anthony Brennan Floridan yliopistosta. Hänen yrityksensä Sharklet Technologies pyrkii jäljittelemään tuota rakennetta ja estämään sen avulla bakteerikasvua lääketieteellisissä tarvikkeissa.

Saksalainen Fraunhofer-instituutti hyödyntää samaa kuviota kehittelemässään maalissa, jolla pyritään vähentämään lentokoneiden ja laivojen polttoaineenkulutusta. Suomurakenteella voidaan kenties tehostaa myös tuulivoimaloiden toimintaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...