Maailman suurin valkohai videolla

Sukeltaja sai arvokasta seuraa, kun kuusi metriä pitkä valkohai ui sen ohitse meksikolaisen Guadalupen saaren rannikolla. Nimekseen Deep Blue saanut jättiläinen on suurin valkohai, joka koskaan on saatu kuvatuksi videolle.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015 teksti Maya Wei-Haas / National Geographic

Maailman suurin valkohai turistiparatiisissa

Meksikolaista Guadalupen saarta ympäröivä merialue Kalifornian lounaispuolella on todellinen paratiisi turisteille, sukeltajille ja haiharrastajille, jotka haluavat nähdä edes vilahduksen valtamerten suurista pedoista, etenkin valkohaista.

Yksi haista kiinnostuneista sukeltajista on meribiologi Mauricio Hoyos Padilla, joka on äskettäin julkistanut videon suuresta naarashaista. Hoyos Padilla arvelee sen olevan reilut 50 vuotta vanha. Pituutta hailla on peräti kuusi metriä.

Deep Blue -nimen saanut maailman suurin valkohai on epäilemättä lajin suuri ja komea edustaja, mutta haibiologi Christopher Lowe Kalifornian valtionyliopistosta arvelee sen koon ehkä johtuvan siitä, että se odottaa jälkikasvua. Valkohain ruumis on normaalisti torpedon muotoinen, mutta videolla näkyvä hai on muodoltaan pulleampi.

KATSO VIDEO DEEP BLUE -VALKOHAISTA TÄSTÄ:

> [Deep Blue (The biggest shark ever filmed) second part](https://www.facebook.com/video.php?v=10153621649200955) > > Another DEEP BLUE VIDEO!!!!(Please read below about our fundraising campaign)Otro video de DEEP BLUE!!!!(Por favor lean el enlace de abajo acerca de nuestro proyecto) > > Posted by [Mauricio Hoyos Padilla](https://www.facebook.com/amaukua) on 10\. august 2015

Onko hailla toivoa?

Koska vedenalaiskamerat yleistyvät ja yhä useammat filmaavat haita, tutkijat saavat haiden elämästä koko ajan uusia kuvia ja tietoja työstettäväkseen.

Tietämyksen lisääntyminen ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että valkohai pelastuisi. Sitä niin kuin muitakin hailajeja pyydetään yhä etenkin niiden evien vuoksi. Valkohai on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisten lajien luettelossa.

Yhdysvalloissa on havaittu ilahduttava poikkeus: haikantojen suuruus näyttää sekä itä- että länsirannikolla vakiintuneen. Yleinen haiden määrän lasku lienee syynä siihen, että nykyään enää vain harvat valkohait yltävät samaan kokoluokkaan kuin Deep Blue.

Ehkä haiden tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisammalta, koska ensimmäinen sana, joka Hoyos Padillan mieleen tuli hänen nähdessään jättimäisen hain, oli ”toivo”.

Myytit murtuvat

Toivoa on siksi, että sekä Hoyos Padilla että Lowe uskovat Deep Bluen videon samoin kuin yleensäkin kaiken hailajeja koskevan uuden tiedon auttavan murtamaan sitkeitä myyttejä.

Lowen mukaan useimmat valkohait eivät suinkaan hyökkää yllättäen ihmisen kimppuun. Hän viittaa videoon Deep Bluesta, joka kaikessa rauhassa lipuu suojakorissa seisovien sukeltajien ohitse.

Samalla on kuitenkin tärkeää, että ihminen kunnioittaa haita ravintoketjun huipulla olevana petona. ”Tämä ei ole mikään Disneyland”, Lowe muistuttaa.

Vaikka turistit ja suojakoreissa sukeltavat tutkijat lisäävät tietämystä haista, on vaarana, että hait tottuvat pitämään normaalina ravintonaan sukeltajien heittämiä houkutusmakupaloja tai jopa itse ihmisiä.

Kaikesta huolimatta on aina sitä parempi, mitä enemmän turistit ja harrastajasukeltajat näkevät ja filmaavat haiden elämää, toteaa Lowe lopuksi.

LUE LISÄÄ: Valkohai - Tietoja valkohaista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...