Mahtava valkohai saatiin kiinni ja päästettiin vapaaksi

Meksikon rannikolla elävä, Apacheksi nimetty jättimäinen valkohai on suurin tähän mennessä pyydetty lajinsa edustaja, sanoo tutkimusryhmä.

tiistai 10. toukokuuta 2011 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

Retkikuntalaisten pyytämä ja vapauttama kala oli heidän mukaansa suurin koskaan pyydetty valkohai.

5,5 metriä pitkä merihirviö löydettiin Guadalupen saaren läheltä Meksikon edustalta.

Se löi entisen ennätyksen, jota piti ryhmän aiemmin nappaama 5,1-metrinen naaras nimeltä Kimel. Molemmat ennätykset ovat epävirallisia, eikä niitä ole vahvistanut mikään muodollinen taho.

Nimen taustat

Uuden ennätyskalan nimi on lainattu koiralta, joka esiintyy National Geographic Channelin esittämässä Shark Men -televisiosarjassa.

Shark Men seuraa tutkijoita ja kalastajia, jotka pyytävät ja vapauttavat valkohaita selvittääkseen niiden lisääntymis- ja synnytyspaikkoja. Ryhmää johtaa Michael Domeier, yhdysvaltalaisen Marine Conservation Science Instituten johtaja.

Kaksitonninen Apache pani kovasti vastaan ja pääsikin yhdessä vaiheessa irti väkäsettömästä koukustaan, sanoo retkikunnan johtaja Chris Fischer.

"Apachen kanssa kävimme kaikkein kovimman taistelumme", sanoo Fischer.

Satelliittiseurantaa

Kun kala oli viimein saatu kannelle, tutkijat asensivat siihen satelliittiseurantasirun ja ottivat verinäytteitä. Kun he päästivät sen vapaaksi, se ui tarmokkaasti pois.

"Se oli pahasti arpeutunut ja siinä näkyi monenlaisia jälkiä. Se oli selvästikin pahansisuinen tyyppi", sanoo Chris Fischer.

"Sen lähellä oleminen oli vaikuttava kokemus, joka teki nöyräksi."

Haitutkimuksessa koko ei ratkaise

Suurten valtamerikalojen naaraat ovat lähes aina koiraita suurempia, koska ne tarvitsevat enemmän ympärysmittaa poikasten kantamiseen, sanoo Chris Fischer.

Jopa Apachen kokoinen koiras ei silti ole ennenkuulumaton tapaus, sanovat muut asiantuntijat.

"Se on kyllä iso hai, se ei varmasti ole kaikkein suurin luonnonvarainen valkohai", kirjoittaa Monterey Bayn akvaarion valkohaiohjelman johtaja John O'Sullivan sähköpostissa.

Haiasiantuntija Kenneth J. Goldman säestää: "Minä en näe noin suuressa koossa mitään aivan hämmästyttävää. He ovat merkinneet jälleen yhden suuren koiraan."

Alaskan riista- ja kalastusviraston biologina työskentelevä Goldman lisää, että pelkkä koko ei kerro tutkijoille paljoakaan.

Apachen arvo saattaakin piillä ennen kaikkea siinä, kuinka se voi auttaa ratkaisemaan valkohaiden käyttäytymiseen liittyviä kiperiä kysymyksiä.

Ennätyskala tutkijoiden apuna

Retkikunnan johtaja Chris Fischer on samaa mieltä. Hän yrittää nyt ryhmineen seurata Apachen liikkeitä.

Uudet tutkimukset viittaavat esimerkiksi siihen, että Tyynenmeren valkohait kerääntyvät tietyille alueille rannikoiden läheisyyteen – esimerkiksi Guadalupen lähelle – ja käyvät sieltä käsin avomeren ”kahviloissa” syömässä. Ruokailun jälkeen kalat palailevat samoille kokoontumisseuduille.

LUE LISÄÄ: Valkohai - Tietoja valkohaista

Tuo teoria on kuitenkin vielä keskeneräinen, joten "olisi läpimurto, jos Apache lähtisi Guadalupelta avomerelle ja toiseen kokoontumispaikkaan ", sanoo Fischer.

Haiden seuranta saattaa kaiken kaikkiaan auttaa selvittämään niiden kulkureittejä ja kokoontumispaikkoja ja siten edistää niiden suojelua, lisää Fischer. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut valkohain vaarantuneeksi lajiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...