Merenpohjalta löytyi itsevalaiseva ninjahai

Meren syvyyksistä on löytynyt sangen eriskummallinen hailaji: pikkuruinen, itsevalaiseva hai on saanut lisänimen "ninja", koska se osaa sulautua ympäristöönsä ja yllättää uhrinsa.

torstai 7. tammikuuta 2016 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Pikkuinen 50-senttinen hai ei kovin vaaralliselta vaikuta: se tuskin saisi saaliikseen mitään kanankoipea kummempaa.

Mutta jopa valkohai ihailisi ovelaa pikkupetoa, joka pystyy lipumaan huomaamatta aivan saaliinsa kylkeen.

Näkymätön tappaja

Itsevalaiseva pikku "ninja" on vastikään Väli-Amerikan rannikolta löytynyt uusi hailaji. Sillä on oma erityinen tekniikkansa, jonka ansiosta se pystyy yllättämään ja surmaamaan uhrinsa yhtä huomaamattomasti kuin japanilaiset ninjasoturit konsanaan.

Hain ihossa olevat bioluminoivat solut saavat sen loistamaan pimeässä, mikä hämää hain saaliskaloja niin, että peto pääsee huomaamatta keskelle kalaparvea.

Ninjahait elävät tuhannen metrin syvyydessä, jonne siivilöityy veden pinnalta ainoastaan hyvin vähän valoa. Tutkijat arvioivat, että hai pystyy kehittämänsä valon avulla peittämään mustan värinsä, jolloin se ei erotu kovin hyvin ympäröivästä himmeästä valaistuksesta. Kameleontin tavoin se siis mukauttaa itsensä ympäristöön sopivaksi.

Hai käyttää valaisevia solujaan luodakseen mahdollisimman pitkälle samankaltaisen vaikutelman, jonka kilometrin syvyyteen siilautuva auringonvalo saa aikaan. Näkymättömäksi naamioituneena se pystyy hivuttautumaan aivan pahaa-aavistamattomien uhriensa kylkeen.

Kaloja, joilla on oma lyhty

Vastalöydetty ninjahai ei kuitenkaan ole ainoa kala, jolla on oma valaisin.

On tutkittu, että 80 prosenttia kaikista eliöistä, joilla on omaa biologista valotuotantoa eli bioluminesenssia, elävät merissä. Esimerkkeinä näistä ovat monet mustekala-, maneetti- ja kotilolajit.

Useimmiten valon tarkoituksena on erottua ja houkutella paikalle joko parittelukumppaneita tai saalista, mutta tutkijoiden mukaan juuri löydetty ninjahai käyttäisi valoa sulautuakseen paremmin ympäristöönsä.

Superninja

Ninjahai sai lempinimensä, kun lajilöydön tehneen tutkijaryhmän jäsen Victoria Vásquez pyysi 10–14-vuotiaita serkkujaan nimeämään uuden, kiinnostavasti käyttäytyvän hailajin.

Virallisesti itsevalaiseva ninja nimettiin Tappajahai-teoksen kirjoittajan Peter Benchleyn mukaan. Lajin latinankielinen nimi on Etmopterus benchleyi.

Kalifornialaisen Pacific Shark Research Centerin haitutkijat löysivät kaikkiaan kahdeksan uuden itsevalaisevan hailajin edustajaa. Tarkempaa tietoa löydöstä on tässä Journal of the Ocean Science Foundation -lehden artikkelissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...