Turistit leikkivät kuolemalla haihäkissä

HURJA KUVA: Sukeltajat, jotka houkuttelevat valkohaita ruoalla ja hellillä taputuksilla, herättävät kiivasta keskustelua. Asiantuntijat varoittavat trendistä, jonka he pelkäävät muuttavan haiden käyttäytymistä.

torstai 4. helmikuuta 2016 teksti Brian Clark Howard

Useimmat meistä pitäisivät varmasti näppinsä kurissa, jos lähelle tulisi valkohai. Kaikki eivät kuitenkaan osaa osoittaa riittävää kunnioitusta merien suurinta petokalaa kohtaan.

Kuva, jossa ryhmä haihäkissä olevia turisteja koskettelee ja ruokkii valkohaita (kuva yllä), on herättänyt kiivasta keskustelua.

Kuvat, jotka venäläinen sukeltaja Dmitry Vasyanovich otti Meksikolle kuuluvalle Guadalupen saarella ja latasi Facebook-sivuilleen, ovat suututtaneet meribiologit ja ympäristönsuojelijat.

”Ennen pitkää turisti menettää kätensä, ja yhtäkkiä puhutaankin sitten hain hyökkäyksestä”, toteaa George Burgess, joka on Floridan luonnonhistoriallisen museon johtava haiasiantuntija.

Burgessin mukaan on täysin mielipuolista ruokkia haita tällä tavalla, sillä nyt jo tiedetään, miten vaarallista esimerkiksi alligaattorien ja karhujen ruokkiminen on.

LUE LISÄÄ: Valkohai - Tietoja valkohaista

Raajan menetyksen ja kuoleman vaara

Suosittujen sukellusretkien järjestäjät neuvovat turisteja olemaan työntämättä käsiään ulos häkistä, ja ruokkiminen on ankarasti kielletty. Sääntöjen rikkominen lisää raajan menetyksen ja jopa kuoleman vaaraa, koska hait oppivat yhdistämään ihmiset ruokaan.

Vielä ei ole tarkkoja tietoja tai tilastoja siitä, kuinka paljon hait kärsivät turistien ruokinnasta, eikä siitä, muuttuuko haiden käytös ajan mittaan.

Bahamalla vuonna 2012 tehdyssä tiikerihaitutkimuksessa ei paljastunut konkreettisia todisteita siitä, että säännöllinen ruokinta vahingoittaisi haita. Esimerkkiin on kuitenkin suhtauduttava varauksellisesti, ennen kuin aiheesta tehdään lisätutkimuksia.

Monet asiantuntijat uskovat, että turistit ja heidän houkuttelevat herkkupalansa vain haittaavat taistelua haiden pelastamiseksi – vuodesta 1950 lähtien haiden määrä on pudonnut maailmanlaajuisesti 90 prosenttia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...