Valkohai hyppäsi tutkijoiden veneeseen

Merentutkijat saivat Etelä-Afrikassa roppakaupalla kalaa, kun 500 kilon painoinen valkohai paiskautui heidän alukseensa.

tiistai 26. heinäkuuta 2011 teksti David Braun

Tutkijat, jotka heittelivät kalajätettä mereen houkutellakseen aluksensa läheisyyteen haikaloja Etelä-Afrikan lounaisella Cape-rannikolla, saivat saalista roppakaupalla, kun 500 kilon painoinen valkohai hyppäsi heidän veneeseensä. Tämä tapahtui lähellä Seal Islandia Mossel Bay -lahdessa. Juuri tämä alue onkin tunnettu "lentävistä" haista.

”Purjehdimme lahteen joka päivä kerätäksemme tietoja haikannasta”, Enrico Gennari kertoi puhelimitse National Geographicin uutisille. Enrico Gennari johtaa itsenäistä Oceans Research -tutkimusjärjestöä, joka toimii yhteistyössä yliopistojen kanssa ja järjestää kampanjoita yleisen haitietouden lisäämiseksi.

”Tutkijaryhmä heitteli veteen kalajätettä. Tarkoituksena oli houkutella hait veneen lähelle, jotta niiden eviä voitaisiin valokuvata. Evistä voidaan tunnistaa eri yksilöt samalla tavoin kuin ihmiset voidaan tunnistaa sormenjäljistä”, Enrico Gennari selvittää. ”Neljään tai viiteen minuuttiin ei tapahtunut mitään, mutta sitten kuului yhtäkkiä valtava loiskahdus ja hai sinkoutui veneeseen. Se ei tullut aluksen peräosan puolelta, mistä syöttejä oli levitetty veteen. Se tuli sen sijaan sivulta.”

Veneeseen hypännyt valkohai. Valokuva: Oceans Research

Ryhmän ensimmäinen ajatus oli pysytellä turvallisen välimatkan päässä jättimäisestä pedosta, joka tempoili ympäriinsä kannella. ”Kaikki pääsivät pois pedon tieltä, ja sen jälkeen he ottivat meihin radiolla yhteyttä”, Enrico Gennari kertoo. Hän ehti kollegansa kanssa muutamassa minuutissa veneen luo. Käsivoimin oli mahdotonta työntää riehuvaa haita takaisin mereen, ja myös yritys vetää hai pois veneestä toiseen veneeseen sidotun köyden avulla epäonnistui.

”Otimme radioitse yhteyttä satamaan, kerroimme olevamme tulossa ja tarvitsevamme nosturin. Matka kesti noin 20 minuuttia, ja koko ajan roiskutimme vettä hain kiduksille helpottaaksemme sen hengittämistä”, Enrico Gennari sanoo. ”Satamassa hain suuhun sijoitettiin putki, josta pumpattiin vettä sen kidusten läpi, jotta se pysyi hengissä. Nosturin avulla hai nostettiin ylös pyrstöstä. Se oli vaarallista, koska vedestä pois joutuneen hain suuri paino olisi voinut vahingoittaa selkärankaa ja sisäelimiä”, Enrico Gennari jatkaa. “Ainoa vaihtoehto olisi kuitenkin ollut antaa sen kuolla veneeseen.”

Hai laskettiin veteen, mutta se nousi itse pian rantaan satama-alueella. Sitä ei onnistuttu työntämään takaisin veteen käsivoimin, joten Oceans Research -järjestön ryhmä köytti hain kiinni veneen laitaan ja kuljetti sen merelle. ”Puolen tunnin avustetun uinnin jälkeen hai näytti toipuvan ja se alkoi viuhtoa voimakkaasti pyrstöllään”, Enrico Gennari kertoo. ”Hai päästettiin vapaaksi ja se ui tiehensä.”

Valkohai sinkoutuu ylös vedestä False Bayssa Etelä-Afrikassa. Samanlainen hai hyppäsi tällä alueella tutkijoiden veneeseen.

”Emme tiedä, onko hai vielä elossa. Toivomme näkevämme sen pian uudelleen”, Enrico Gennari sanoo. Oceans Researchin tutkijat tuntevat tämän valkohain hyvin, koska sitä on valokuvattu tasaisin väliajoin ja se on helppo tunnistaa sen luonteenomaisesta selkäevästä.

”Tämä oli ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen kerta, kun hai hyppäsi veneeseemme”, Enrico Gennari toteaa. ”Se oli järkyttävä kokemus kaikille osapuolille - niin haille kuin tutkijoillekin. Ihmisille ei kuitenkaan sattunut mitään, ja nähtävästi myös hai jäi henkiin, joten tilanne ei olisi voinut päättyä paremmin.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...