Valkohai: Meren väärinymmärretty tappaja

VALKOHAI: Pelkkä evän näkeminen saa etevimmänkin uimarin pakenemaan kiireen vilkkaa. Valkohain maine on kuitenkin hurjempi kuin se itse. Itse asiassa valkohai on korvaamaton osa merien ekosysteemiä.

tiistai 2. helmikuuta 2016 teksti Anna-Dora Maron

KUINKA ISO VALKOHAI ON?

Jopa kaksi tonnia painava ja peräti kuusimetriseksi kasvava valkohai on maailman suurin petokala. Täydelliseksi tappajaksi kehittyminen vie kuitenkin aikaa. Valkohai on nimittäin sukukypsä vasta 12–18-vuotiaana.

Katso, millainen on maailman suurin valkohai

MONTAKO HAMMASTA VALKOHAILLA ON?

Harva jää eloon jouduttuaan valkohain valtavaan kitaan, ja tähän on melko hyvä syy. Valkohailla on nimittäin yli 300 hammasta, joista osa on muita terävämpiä.

Vaikuttavalla hammaskalustollaan hai repii saaliinsa palasiksi, ja vaikka valkohai usein menettääkin hyökkäyksissä hampaan tai pari, siitä ei koskaan tule täysin hampaatonta. Valkohai voi menettää elinaikanaan jopa 30 000 hammasta, mutta sille kasvaa tilalle koko ajan uusia hampaita.

MISSÄ VALKOHAITA ELÄÄ?

Valkohai viihtyy kaikissa merissä, joiden lämpötila on 12–14-astetta. N tiedetään vaeltavan pitkiä matkoja. Jos haluat varmasti välttyä hain kohtaamiselta uintiretkellä, kannattaa pysytellä pois Etelä-Afrikan, Australian ja Yhdysvaltojen rannikoilta, sillä valkohait viihtyvät siellä.

Euroopassakaan ei kannata tuudittautua siihen ajatukseen, että valkohai ei koskaan eksyisi pohjoisille vesille. Viime vuosina Skotlannin edustalla ja Englannin etelärannikolla on tehty useita havaintoja isosta valkoisesta haista. Meribiologit uskovat, että seikkailunhaluiset valkohait voivat hyvinkin uida pitkälle pohjoiseen.

Valkohain elinalueet on merkitty sinisellä. Tummansininen väri kertoo, missä valkohaita on eniten.

ONKO VALKOHAI MAAILMAN VAARALLISIN HAI?

Valkohailla on tilillään eniten ihmiseen kohdistuvia hyökkäyksiä maailmanlaajuisesti, mutta hain päivälliseksi joutuminen on erittäin epätodennäköistä.

The International Shark Attack File -järjestön mukaan valkohai on vuoden 1876 jälkeen tappanut vain 77 ihmistä koko maailmassa. Riski kuolla holtittomasti poksahtaneeseen samppanjapullon korkkiin (24 kuolemantapausta vuodessa) on suurempi kuin mahdollisuus joutua valkohain ateriaksi.

MITÄ VALKOHAI SYÖ?

Valkohai on suuressa osassa maailman meriä ravintoketjun huipulla, ja siksi valkohailla on erittäin suuri merkitys ekosysteemille. Valkohai säätelee muiden lajien määrää karsimalla sairaita ja heikkoja yksilöitä ja estämällä yhtä lajia saamasta etulyöntiasemaa ekosysteemin resursseihin. Näin se ylläpitää merien haavoittuvaisen ekosysteemin tasapainoa.

Valkohai syö jopa 11 tonnia ravintoa vuodessa. Vertailuksi mainittakoon, että ihminen popsii elintarvikkeita keskimäärin puoli tonnia vuodessa. Hain ravinto on monipuolista, joten yksi laji ei ole siinä hallitseva. Valkohai syö pääasiassa tonnikaloja, rauskuja, lintuja, kilpikonnia, hylkeitä ja merileijonia.

KUINKA UHANALAINEN VALKOHAI ON?

Vaikka valkohai on vaarallinen kala, se on myös hyvin uhanalainen laji. Liikakalastus, elinympäristöjen tuhoutuminen ja ravinnon vähyys ovat johtaneet siihen, että valkohaikannat ovat pienentyneet merkittävästi.

Vuonna 2011 Stanfordin yliopistossa tehty hälyttävä tutkimus nosti valkohain uhanalaisten eläinten listalle. Tutkijat arvioivat, että Pohjois- ja Väli-Amerikan merialueilla on jäljellä enää ainoastaan 219 valkohaita.

Onneksi tilanne ei ole yhtä kehno kuin mitä arveltiin, ja kun uudemmassa, vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että saman alueen valkohaikantojen suuruus on noin 2 000–3 000 yksilöä, valkohain luokitus muuttui ”uhanalaisesta” ”vaarantuneeksi”.

Valkohai lukuina

Valkohailla voi olla kerralla yli 300 hammasta.

Valkohain tiineys kestää 12–18 kuukautta.

Valkohai synnyttää 2–10 poikasta.

Valkohai pystyy uimaan jopa 80 kilometriä päivässä.

Valkohai ilmestyi meriin400 miljoonaa vuotta sitten eli jo ennen dinosauruksia.

Valkohai haistaa veren jopa 2 kilometrin etäisyydeltä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...