Valkohai on vallannut Itämeren

Valkohaita on nähty monin paikoin Itämerellä. Pohjoisimmat yksilöt ovat uiskennelleet Suomenlahdessa Hankoniemen edustalla. Meribiologien raportin mukaan pelätty petokala on vallannut Itämeren hyvin lyhyessä ajassa.

maanantai 30. maaliskuuta 2015 teksti Gitte Hou Olsen

Aprillia, aprillia! Tämä oli aprillipila – menitkö halpaan?

Useissa tiedotusvälineissä on viime aikoina kerrottu, että valkohaista on tehty näköhavaintoja eri puolilla Itämeren rannikkoa – myös Suomenlahdella, lähinnä Hangon ja Inkoon välisellä alueella. Retkeilijät ovat ilmoittaneet nähneensä valkohaita myös Porkkalanniemessä, mutta näitä havaintoja ei ole toistaiseksi pystytty varmistamaan. Tuore Tukholman yliopiston merentutkimuslaitoksen raportti kertoo, että valkohait ovat asettuneet Itämerelle pysyvästi.

Tutkijat vahvistavat: Ihmissyöjähaita Itämeressä

Valkohai on 6–7 metriä pitkä, ja sitä esiintyy useissa maailman valtamerissä. Sen luontainen elinalue on Itämerta paljon lämpimämmillä seuduilla. 1990-luvulla siitä tehtiin muutamia varmoja havaintoja Englannin kanaalista, mutta kyseessä olivat yksittäiset harhailijat, jotka pian suuntasivat takaisin kohti etelää.

Nyt moni seikka viittaa siihen, että pelätty valkohai on valtaamassa myös Pohjolan merialueet.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on äskettäin julkistanut raportin maailman haiden tilanteesta, ja sensaatiomaisinta – pohjoismaiden näkökulmasta – siinä on valkohain elinalueen laajeneminen Itämerelle asti. Merien nouseva lämpötila ja ravinnon puute Välimerellä saattavat olla tähän vaikuttavia tekijöitä.

Tutkijoille ei tullut suurena yllätyksenä valkohain siirtyminen pohjoisille vesille. Asiantuntijoiden mukaan on erikoisempaa se, ettei näin ole tapahtunut jo aiemmin. Itämeren lämpötila ei enää säikäytä valkohaita, ja Itämeressä on runsaasti hylkeitä, jotka ovat hain suosikkiravintoa. Mikäli ilmaston lämpeneminen jatkuu oletettua vauhtia, tutkijat arvioivat valkohain esiintymisalueen pohjoisrajan siirtyvän suunnilleen Vaasan–Kokkolan korkeudelle jo noin viiden vuoden kuluessa.

Vakuutusyhtiöt eivät vakuuta sukeltajia

Valkohai on yksi niistä kolmesta hailajista, joiden tiedetään hyökkäävän ihmisten kimppuun ja jopa tappavan ihmisiä. Ammattisukeltajat ovat nyt kertoneet, että vakuutusyhtiöt eivät enää halua myöntää heille tapaturmavakuutuksia.

“Tämän luokan hait muodostavat paljon suuremman riskin kuin mihin pohjoismaisilla merialueilla on tähän mennessä tarvinnut varautua", sanoo ammattisukeltaja Peter Aprilsson Kemiönsaaresta Varsinais-Suomen rannikolta. Juuri valkohai saattaa olla syynä vakuutusyhtiöiden muuttuneeseen käytäntöön. Yksikään vakuutusyhtiö ei halunnut kommentoida asiaa National Geographic -lehden toimittajalle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...