6 kiehtovaa faktaa möhkäkalasta

Möhkäkala voi kasvaa sarvikuonon kokoiseksi, otus rakastaa auringonottoa, ja se on myös pääosassa japanilaisessa tietokonepelissä. Kerromme kuusi faktaa meren erikoisesta asukista.

tiistai 1. maaliskuuta 2016 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Merien monista erikoisista asukeista jättikokoinen möhkäkala on yksi kaikkein kummallisimmista.

Jopa 2,3 tonnia painava ja 3,5 metriä pitkä möhkäkala voi kasvaa sarvikuonon kokoiseksi. Se on melko hämmästyttävää, sillä möhkäkalan ravinto koostuu pääasiassa meduusoista.

Saksassa möhkäkalasta käytetään nimitystä ”schwimmender kopf”, mikä tarkoittaa uivaa päätä. Nimitys onkin varsin osuva, kun otetaan huomioon möhkäkalan erikoinen ulkomuoto.

Pienine evineen ja pallomaisine vartaloineen möhkäkala muistuttaa lähinnä epäonnistunutta ilmapalloeläintä. Ensivaikutelmaa ei juuri paranna se, että otus uiskentelee suu aina hämmästyneen oloisesti ammollaan.

Olemme koonneet kuusi kiehtovaa faktaa tästä eriskummallisesta meren asukkaasta.

1. MÖHKÄKALA KYLPEE AURINGOSSA

Tavallisesti kalat pysyttelevät loitolla auringon voimakkaista säteistä, mutta möhkäkala on toista maata. Se oleskelee usein pintavesissä ja imee itseensä auringonsäteitä. Möhkäkalan on lämmitettävä valtavaa ruhoaan, ennen kuin se sukeltaa 600 metrin syvyyteen etsimään ravintoa.

2. MÖHKÄKALA SAA ENEMMÄN POIKASIA KUIN MIKÄÄN MUU ELÄIN

Möhkäkala on todennäköisesti maailman hedelmällisin eläin. Naaras voi nimittäin tuottaa 300 miljoonaa mätimunaa, mikä on eläinkunnan ennätys. Katras kuulostaa suurelta huollettavaksi, mutta vain kourallinen poikasista elää täysikasvuiseksi asti.

Möhkäkalalla on jo poikasena sille luonteenomainen hämmästynyt ilme.

3. JAPANILAISET SHOGUNIT OTTIVAT MÖHKÄKALOJA MAKSUKSI

Möhkäkalaa käytettiin 1600- ja 1700-luvun Japanissa maksuvälineenä, kun shogunit (japanilaisten sotilashallitsijoiden nimitys 1192–1868) keräsivät veroja. Maksamisen asemasta köyhät kalastajat saattoivat kokeilla onneaan köysillä ja naruilla ja tarjota mahtaville shoguneille jättimäisiä möhkäkaloja.

4. MÖHKÄKALA ESIINTYY TIETOKONEPELISSÄ

Möhkäkala on nousevan auringon maassa edelleenkin hyvin suosittu kala. Omituinen kala on monien kaupunkien virallinen maskotti, ja viime vuonna se pääsi pääosaan omassa tietokonepelissä nimeltään ”Survive Mola Mola” (”mola mola” on möhkäkalan tieteellinen nimi).

Pelissä, jota on pelkästään Japanissa ladattu yli kuusi miljoonaa kertaa, on ruokittava möhkäkalaa, jotta se kasvaa isoksi ja vahvaksi. Samalla on kuitenkin varottava, ettei se tukehdu katkarapuun tai muovipussiin!

5. LOKIT PUTSAAVAT MÖHKÄKALAA

Möhkäkala ei ole maailman nopein kala. Valtavaa järkälettä ei ole luotu uimaan nopeasti, ja se lilluukin ympäriinsä omaan rauhalliseen tahtiinsa.

Hitaan etenemisensä vuoksi möhkäkala on suosittu kohde monille loisille. Onneksi jättikala on liittoutunut lokkien kanssa. Kun loiset alkavat ärsyttää liikaa, möhkäkala ui pinnalle ja kutsuu lokit puhdistamaan itsensä epämiellyttävistä loisista.

6. MÖHKÄKALA KASVAA VAUHDILLA

Syntyessään möhkäkala on tuskin nuppineulanpään kokoinen, mutta ei aikaakaan, kun se alkaa saada lisää massaa. Möhkäkala on todellinen ahmatti, ja 15 ensimmäisen kuukauden aikana se lihoo kilon päivässä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...