Evillään käveleviä kaloja

Australialaistutkijat ovat nimenneet yhdeksän uutta okakrottilajia. Harvinaisia okakrotteja elää ainoastaan Australian rannikoilla, ja niiden kannat ovat hyvin pieniä.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010 teksti Carolyn Barry, Sydney, National Geographic News

Vaaleanpunainen okakrottien heimoon kuuluva kala, Brachiopsilus dianthus, on yksi yhdeksästä hiljattain nimetystä lajista, jotka esitellään uudessa okakrotteja käsittelevässä julkaisussa.

Noin kymmenen senttimetrin pituisesta okakrottilajista on tavattu vain neljä yksilöä. Kaikki havainnot on tehty Hobartin kaupungin lähistöllä Tasmanian rannikolla Australiassa.

Vaikka elävää Brachiopsilus dianthus -yksilöä ei ole nähty vuoden 1999 jälkeen, se on vasta nyt julistettu omaksi lajikseen.

Uudet lajinmääritykset perustuvat useisiin tekijöihin, muun muassa väriin, nikamien ja eväruotojen määrään, suomuihin, piikkeihin ja ruumiin mittasuhteisiin, kertoo toinen tutkimuksen laatijoista, Daniel Gledhill australialaisesta CSIRO-tutkimuslaitoksesta (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).

Julkaisussa todetaan myös, että kaikki tunnetut 14 okakrottilajia elävät Kaakkois-Australian matalissa rannikkovesissä. Gledhillin ja hänen kollegansa Peter Lastin mukaan aiemmin tunnettujakaan okakrottilajeja ei ole tutkittu kovin tarkkaan ja tiedot niiden biologiasta ja käyttäytymisestä ovat puutteellisia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...