Tasmanianokakrotti elää muun muassa Derwentjoen suistoalueen hiekkakerrostumissa Tasmaniassa. Se kävelee eviensä varassa merenpohjassa, missä se saalistaa pieniä selkärangattomia. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin äärimmäisen uhanalaiseksi. Hitaiden liikkeidensä ja rajallisen elinalueensa vuoksi se on pedoille helppo saalis. Tutkijoiden mukaan sillä on kuitenkin salainen ase: myrkyllinen iho, joka tappaa useimmat saalistajat. Valokuva: CSIRO.

Kuvagalleria: Käveleviä kaloja

Harvinaisia okakrotteja elää vain Kaakkois-Australiassa. Ne ovat uhanalaisia, koska niiden hitaat liikkeet ja suppeat elinalueet tekevät niistä helppoja saaliita.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Harvinaisia okakrotteja elää vain Kaakkois-Australiassa. Ne ovat uhanalaisia, koska niiden hitaat liikkeet ja suppeat elinalueet tekevät niistä helppoja saaliita.

Tuliokakrotin aiempi tieteellinen nimi oli Brachionichthys politus, mutta uuden lajinmäärityksen mukaan se on Thymichthys politus. Tuliokakrotti elää vain Tasmanian rannikoilla, ja sen asema on luokiteltu vaarantuneeksi. On esitetty, että okakrotit laskevat vähemmän mätimunia kuin useimmat muut kalat ja siksi lajien säilyminen on vaarassa. Kalataksonomi Daniel Gledhillin mukaan okakrotit eivät myöskään helposti sopeudu uusiin elinympäristöihin. Valokuva: CSIRO.

Brachiopsilus ziebelli on hiljattain kuvattu laji, jolla yleensä on keltaiset evät mutta jonka väri saattaa olla myös täplikkään liila. Laji elää vain pieninä populaatioina Tasmanian rannikoilla, ja se on luokiteltu vaarantuneeksi. Nykyään okakrotteja esiintyy ainoastaan Kaakkois-Australiassa, mutta CSIRO:n tutkijat arvelevat, että 50 miljoonaa vuotta sitten niitä eli joka puolella maailmaa. Esimerkiksi Välimereltä on löydetty näiden outojen otusten fossiileja. Valokuva: Andrew Maver.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...