Punavuokkokalakoiras hoitaa kehittyvää munaviljelmäänsä kuin puutarhuri ja kaapii kuolleet alkiot pois joukosta. Se hapettaa munia viuhtomalla niitä rintaevillään.

Kuvagalleria: Näin elää oikea Nemo

Vastavuoroisuuteen perustuvan liiton yhdistämät vuokkokalat ja niitä isännöivät merivuokot ovat koralliriuttojen kruununjalokiviä.

torstai 23. syyskuuta 2010

Vastavuoroisuuteen perustuvan liiton yhdistämät vuokkokalat ja niitä isännöivät merivuokot ovat koralliriuttojen kruununjalokiviä. Kuvat: David Doubilet

Kaulusvuokkokalanaaras (ylävas.) pönkittää valta-asemaansa aikuiseen koiraaseen (etualalla) nähden tämän häätäessä pois nuoren tulokkaan. Yhteen merivuokkoon mahtuu monta vuokkokalaa mutta vain yksi lisääntyvä pari kerrallaan.

Merivuokko käpertyy hämärän koittaessa terrakottaruukun näköiseksi palloksi. Lonkeroita jää esiin riittävästi suojaamaan kiilavuokkokaloja, jotka voivat kasvaa noin seitsemänsenttimetrisiksi. Tämän merivuokkolajin väritys vaihtelee oranssista vaaleanpunaiseen, siniseen, vihreään, punaiseen ja valkoiseen.

Lämmenneen veden valkaisema kuplavuokko on menettänyt suuren osan levistä, jotka tuovat sille sekä väriä että energiaa yhteyttämisen kautta. Kovia kokenut merivuokko säilynee kuitenkin hengissä ja jatkaa vuokkokalojensa palvelemista.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan satulavuokkokala sukeltaa joskus turvaan isäntävuokkonsa suuhun. Koska tämä merivuokkolaji elää hiekassa, satulavuokkokalan on munittava sen lähellä sijaitsevaan kovaan paikkaan, esimerkiksi simpukankuoren palaselle.

Kuplavuokossa elää enemmän vuokkokalalajeja kuin missään muussa merivuokossa: 14. Punavuokkokala kelluskelee levän värjäämien eli hyvinvoivien lonkeroiden lomassa.

Isäntävuokkonsa polttiaislonkeroiden sekaan yöksi piiloutuvat naamiovuokkokalat (koiras vasemmalla, naaras oikealla) ovat suojassa saalistajilta, esimerkiksi meriahvenilta.

Nuoret sitruunavuokkokalat pitävät pintansa virtausta vastaan. Ryhmän kahdesta suurimmasta poikasesta kasvaa kyseisen merivuokon johtava pari.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...