Kuvareportaasi: Kalojen virta

Entinen lehtikuvaaja Andrew McConnell kertoo reportaasissaan wageniakansasta, joka asuu Lualabajoen rannalla Kongon demokraattisessa tasavallassa.

maanantai 12. elokuuta 2013 teksti Andrew McConnell

Lualabajoen sadan kilometrin mittaisella, kuohuvalla osuudella Kongon demokraattisessa tasavallassa on jo sukupolvien ajan esitetty samaa näytelmää. Wageniat laskevat puisia pyydyskoreja korkeilta telineiltä köynnösten varassa Boyoman putousten koskiin. Samalla tavalla kalastivat jo heidän esi-isänsä, joita tutkimusmatkailija Henry Morton Stanley kuvaili vuonna 1877.

Olen aina halunnut valokuvata ihmisiä, joiden omintakeista elämäntapaa ei ole vielä kunnolla dokumentoitu. Kuulin wagenioista ensi kertaa vuonna 2008, ja kaksi vuotta myöhemmin lähdin koskille katsomaan, kuinka he pyytivät kalaa myytäväksi markkinoilla.

Matalan veden aikaan he rakentavat kosken päälle puisia telineitä puskemalla pylväitä pohjakivien rakoihin. Kalaa he pyytävät puunkuoripunoksin kasatuilla koreilla, jotka lasketaan virtaan.

On todella jännittävää seurata, kuinka he liikkuvat kaikessa rauhassa kuohujen yllä tai kahlaavat liukkaassa kivikossa, mutta kaikkein kiehtovinta on aikamatka menneisyyteen. Sekasorron ja epäjärjestyksen leimaamalla seudulla on vielä jotain vanhaa ja vakaata.

Kuvaaja

Andrew McConnell työskenteli aiemmin lehtikuvaajana, mutta nykyisin hän käyttää kameraansa yhteiskunnallisten aiheiden dokumentointiin.

Tutustu Andrew McConnellin nettisivuihin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...