Pari pysyy yhdessä koko elämän

Nimi vuokkokala puolestaan pohjautuu kalojen riippuvuuteen niiden isäntinä toimivista merivuokoista, joiden polttiaislonkerot suojelevat kaloja ja niiden munia tunkeilijoilta. Noin tuhannesta merivuokkolajista vain kymmenen toimii vuokkokalojen isäntinä. Se on vieläkin selvittämättä, kuinka vuokkokalat tarkkaan ottaen välttävät merivuokkojen pistot, mutta niille saattaa antaa suojaa limakerros, joka syntyy kenties kalan kosketettua ensimmäistä kertaa merivuokon lonkeroa. ”Kyseinen lima estää merivuokkoa laukaisemasta polttiaissolujaan”, Allen sanoo.

torstai 23. syyskuuta 2010

Nimi vuokkokala puolestaan pohjautuu kalojen riippuvuuteen niiden isäntinä toimivista merivuokoista, joiden polttiaislonkerot suojelevat kaloja ja niiden munia tunkeilijoilta. Noin tuhannesta merivuokkolajista vain kymmenen toimii vuokkokalojen isäntinä. Se on vieläkin selvittämättä, kuinka vuokkokalat tarkkaan ottaen välttävät merivuokkojen pistot, mutta niille saattaa antaa suojaa limakerros, joka syntyy kenties kalan kosketettua ensimmäistä kertaa merivuokon lonkeroa. ”Kyseinen lima estää merivuokkoa laukaisemasta polttiaissolujaan”, Allen sanoo. ”Jos seuraa merivuokon luokse tulevaa pientä vuokkokalaa, sen näkee tekevän hyvin tunnustelevia liikkeitä. Niiden on saatava aikaan kontakti, jotta kemiallinen prosessi käynnistyy.” Näin suojan saaneesta vuokkokalasta tulee itse asiassa merivuokon uloke – toinen puolustusrintama, joka suojaa merivuokkoa sitä syöviltä kaloilta, esimerkiksi perhoskaloilta. Mikä on hyväksi vuokkokalalle, on hyväksi myös merivuokolle, ja päinvastoin.

Vuokkokalat viettävät koko elämänsä isäntävuokkonsa luona ja uskaltautuvat vain harvoin muutamaa metriä kauemmas siitä. Ne munivat pari kertaa kuukaudessa lähimmälle kovalle pinnalle merivuokon mehevän tyven suojiin ja suojelevat kehittyviä alkioita aggressiivisesti. Heti kuoriuduttuaan vuokkokala ajautuu viikoksi tai pariksi pinnan läheisyyteen pikkuruisena, läpinäkyvänä toukkana. Sitten se muuntuu alle senttimetrin mittaiseksi minivuokkokalaksi ja laskeutuu riutalle. Jos kalanpoikanen ei löydä merivuokkoa ja sopeudu uuteen elämäänsä päivässä tai kahdessa, se kuolee.

Yhdessä merivuokossa voi asua pitkälti toistakymmentä saman lajin vuokkokalaa poikasista 15-senttimetrisiin aikuisiin. (Allen on nähnyt jopa 30 kalaa Stichodactyla haddoni -merivuokoissa.) Vuokkonsa lähettyviltä kalat napsivat planktonia, levää ja pieniä hankajalkaisia; suurempaa saalista ne väijyvät usein isäntiensä poimujen kätköissä. Luonnossa meriahventen ja mureenoiden saalistamat vuokkokalat elävät harvoin seitsemää–kymmentä vuotta vanhemmiksi mutta vankeudessa joskus paljon pidempään. Naapurillani on yhä vetreä 25-vuotias vuokkokala, joka näykki käsiäni jo silloin kun puhdistelin lapsena hänen akvaariotaan.

Vuokkokaloista saattaa tulla sukukypsiä aikuisia, tai sitten ei. Kunkin merivuokon asukkaiden keskuudessa vallitsee tiukka hierarkia, ja yhdessä vuokossa voi elää vain yksi johtava pari kerrallaan. Naaras on ”perheen” suurin yksilö, ja sen perään sijoittuvat johtava koiras ja nuoret. Johtava pari pitää valta-asemaansa yllä hätyyttelemällä jatkuvasti nuoria, mikä aiheuttaa näille stressiä ja vähentää ravinnon hankkimiseen käytettävissä olevaa energiaa. ”Kosiskelun aikana johtava pari jahtailee muita erityisen paljon”, Allen sanoo. Joskus naaras näyttää koiraalle kaapin paikan näykkimällä sen eviä.

Moni riuttakala pystyy vaihtamaan sukupuolta. Useimmat niistä, esimerkiksi huulikalat ja papukaijakalat, muuttuvat naaraista koiraiksi. Vuokkokala on yksi harvoista, jonka tiedetään voivan muuttua koiraasta naaraaksi: Jos johtava naaras kuolee, johtavasta koiraasta tulee johtava naaras, ja suurin elossa oleva nuorukainen ottaa hoitaakseen johtavan koiraan roolin. Kukaan ei ole vielä pystynyt selvittämään tämän sukupuolisen joustavuuden mahdollistavia hormoneja. ”Se on hyvä sopeutumisstrategia, joka takaa lajin jatkuvuuden”, Allen sanoo. ”Jokaisesta merivuokosta löytyy aina lisääntyvä pari.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...