Tonnikala on ahtaalla

Tonnikalojen suojelukomissio on asiantuntijoiden mukaan "kalansuojelun irvikuva". Tonnikala, idäntonnikala ja sinievätonnikala ovat maailman eniten liikapyydettyjä kaloja. Atlantin läntisellä puolella kuteva kanta on kutistunut 64 % vuodesta 1970.

torstai 10. heinäkuuta 2014 teksti Kenneth Brower

Sushinsyöjien suosikki

Tammikuussa 2013 yhdestä tonnikalayksilöstä maksettiin Tokiossa 1,3 miljoonaa euroa. Räävitön hinta oli osin julkisuustemppu, osin japanilainen rituaali, sillä kalahuutokaupan ensimmäisestä tonnikalasta käydään joka vuosi jopa japanilaisittain käsittämättömän yletön tarjouskilpailu.

Keskikokoisen tonnikalan normaalihintakin on laadusta riippuen 7500–15 000 euroa, mikä osoittaa hätkähdyttävästi sen, miten paljon japanilaiset arvostavat maguroa eli tonnikalasushia. Se kertoo karua kieltä myös siitä, mitä tonnikalan on kestettävä selvitäkseen 2100-luvulle.

Ylettömiä kiintiöitä

Kansainvälinen tonnikalakantojen suojelukomissio ICCAT valvoo Atlantin tonnikalanpyyntiä. Se on poliittisten ja kaupallisten tahojen painostuksesta myöntänyt rutiininomaisesti tutkijoiden suosituksia suurempia pyyntikiintiötä.

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä arvosteli komissiota vuonna 2008 kovin sanoin: sen arvion mukaan ICCAT:n tapa hoitaa Atlantin itäistä kantaa oli ”kansainvälinen häpeä” ja ”kalakantojen hallinnan irvikuva”.

Lue artikkeli ryöstökalastuksesta: 'Tonnikala'

Lähde mukanamme maailman merille, missä selvitämme tonnikalakantojen tilannetta. Lue koko artikkeli National Geographic -lehden numerosta 7/2014:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...