Voiko kala hukkua?

Kala tarvitsee happea, ja siksi se voi tietyissä oloissa tukehtua.

tiistai 7. toukokuuta 2013

Kalan hukkuminen on tavallaan mahdollista, mutta olisi täsmällisempää puhua tukehtumisesta. Kalat tarvitsevat elääkseen happea, ja siinä missä maalla elävät selkärankaiset ottavat happensa ilmasta keuhkoilla, kalat tekevät saman kiduksilla vedestä. Kiduksista happi jatkaa matkaansa verenkiertoon. Kalat ovat riippuvaisia veden sisältämän niin kutsutun liukoisen hapen määrästä, ja happikadon sattuessa ne voivat tukehtua.

Happikatoa saattaa aiheuttaa esimerkiksi veden voimakas rehevöityminen. Kovien helteiden aiheuttama veden kerrostuminen esimerkiksi heikosti virtaavissa lahdenpohjissa voi puolestaan estää happipitoisen veden pääsyn syvempiin kerroksiin. Talvisaikaan jääpeite estää tuulta sekoittamasta vettä ja happea siirtymästä pohjaan päin.

Jotkin kalat pystyvät kuitenkin ottamaan happea ilmasta suussaan sijaitsevien erityisten elinten avulla tai sitten suolistonsa kautta. Esimerkiksi ankerias pystyy hengittämään ihonsa läpi. Joutuessaan pois vedestä se sulkee kiduksensa ja estää siten niitä kuivumasta. Ankerias voi selviytyä erittäin kosteassa ja viileässä ilmassa päiväkausia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...