Luonnollisesti syntyvät, valoa tuottavat kemikaalit hyödyttävät monia eliöitä (myötäpäivään vasemmasta ylänurkasta): esimerkiksi monisukasmatoa, kalmaria, krilliä, Melanostomias bartonbeani -kalaa ja syvänmeren meduusaa.

Kuvagalleria: Itsevalaisevia meriolioita

Tutustu uskomattomiin hehkuviin meriolioihin. Oliot olivat osa bioluminesenssitutkimusta.

perjantai 21. toukokuuta 2010

Tutustu uskomattomiin hehkuviin meriolioihin. Oliot olivat osa bioluminesenssitutkimusta. Kuva: Edit Widder, ORCA.

Edith Widderin mukaan tutkijat uskovat, että yksi yleisimmistä syvänmeren meduusoista, Periphylla periphylla, loistaa monista syistä. ”Jos sitä tönäisee, se voi vapauttaa hohtavia hiukkasia ja käyttää niiden valoa harhautustarkoituksessa. Mutta jos sitä ärsyttää edelleen, se alkaa tuottaa näyttäviä valoaaltoja kautta koko uimakellonsa.” Sillä meduusa houkuttelee paikalle muita eläimiä, joista jokin saattaa hyvällä tuurilla syödä ahdistelijan suihinsa”, Widder selittää.

Periphylla periphylla -meduusa näyttää salamavalolla otetussa valokuvassa enemmänkin ruosteenpunaiselta kuin sähkönsiniseltä. Useimmille hohtaville merieliöille on kehittynyt sinertävä hohde, oletettavasti siksi, että sininen valo yltää merivedessä kauas. ”Merivesi toimii suotimena, joka poistaa kaikki punaiset, oranssit ja vihreät sävyt”, sanoo Edith Widder. Siksi sinisellä hohteella voi saada suuren edun esimerkiksi kumppanin tai ravinnon etsinnässä.

Tämän syvänmeren bambukorallin sininen loiste on Edith Widderin mukaan arvoitus. Keratoisis flexibiliksen bioluminesenssi saattaa varoittaa muita mereneläviä siitä, että korallin teräviä piikkejä peittää epämiellyttävä lima, joka saattaa olla myrkyllistä. Widder sanoo, että bioluminesenssi saattaa joidenkin myrkkysammakoiden räikeiden värien lailla olla tapa kehottaa muita pysymään poissa ikävien seurausten uhalla.

Bambukorallin terävät piikit erottuvat selvästi salamavalokuvassa. Widder halusi toisessa, luonnonvalolla otettuihin kuviin pohjaavassa tutkimuksessaan esittää hehkuvat eliöt sellaisina kuin ihmissilmät ne näkisivät. Hän käytti bambukorallien ja muiden organismien kuvaamisessa erittäin valonherkkää teräväpiirtovideokameraa, joka ottaa mustavalkokuvaa. Sen jälkeen hän poimi videolta yksittäisiä kuvia ja ”väritti” ne optisella monikanava-analysaattorilla määriteltyjen värien mukaisiksi.

Kun valot ovat poissa (alempi), Pyrosoma atlanticum -vaippaeläimen ruumiissa hehkuu sinisiä pisteitä. Tutkijat arvioivat bioluminesenssin kehittyneen eläimille ja bakteereille itsenäisesti ainakin 40 eri kertaa. Lisäksi luonnostaan hohtavat eliöt tuottavat hyvin monenlaisia valoa synnyttäviä kemikaaleja. Se tosiseikka, että merieliöiden bioluminesenssi on kehittynyt niin monella tavalla, vain korostaa ilmiön merkitystä syvässä meressä selviytymiselle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...