Raidallisen tursaslajin poikkeava seksielämä

Tursasnaaraat pistelevät usein koiraan poskeensa parittelun päätteeksi, mutta tämä laji poikkeaa muista.

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kahdeksanlonkeroisten mustekalojen eli tursaiden lahkossa naaraat usein herkuttelevat heti parittelun jälkeen – syömällä partnerinsa.

Välttääkseen syödyksi tulemisen koiras tavallisesti ”loikkaa naaraan päälle ja parittelee asennossa, jossa se on mahdollisimman kaukana naaraan suusta, ja heti aktin päätyttyä koiras pyrkii pakoon”, sanoo meribiologi Richard Ross Kalifornian tiedeakatemiasta.

Suusta suuhun -metodi

Tämä parittelukäytäntö oli tieteen piirissä niin laajasti hyväksytty, että kun panamalainen meritutkija Arcadio Rodaniche vuonna 1982 raportoi löytäneensä tursaslajin, joka paritteli nokakkain ja eli yhdessä aktien välilläkin, hänen tutkimuksensa sivuutettiin kokonaan.

Richard Ross ja Kalifornian yliopiston Roy Caldwell ovat nyt kasvattaneet ja tutkineet Rodanichen raportin mustekalaa, jolla ei vielä ole tieteellistä nimeä (kutsumanimi on ”larger Pacific striped octopus” eli Tyynenmeren isoraitatursas).

He vahvistavat Rodanichen havainnot, minkä lisäksi he kertovat lajin pariskuntien jakavan pesiä ja aterioitakin.

Päivittäistä parittelua

Ne parittelevat jopa päivittäin, ja naaraat munivat useiden kuukausien ajan – monien muiden tursaslajien naaraat kuolevat heti ensimmäisten poikastensa kuoriuduttua.

Siinä missä muut tursaat parittelevat varoen, raitatursaat parittelevat mahapuolen suut vastakkain, ikään kuin ne suutelisivat (yllä).

Maapallon merissä elää arviolta 300 tursaslajia, joista moni muu on vielä täysin tutkimatta.

LUE LISÄÄ: Eläinten omituisimmat viettelykeinot

Fakta

Elinalue: Tyynimeri Keski-Amerikan edustalla.

Tila: Ei vielä arvioitu.

Kiehtova fakta: Tyynenmeren isoraitatursaita kutsutaan pintakuvion ja vä­rien perusteella myös harlekiineiksi. Kuvassa vasemmalla naaras ja oikealla koiras.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...