Sprechen Sie Delfinisch?

Hondurasin rannikolla työskentelevät tutkijat yrittävät tulkita monimutkaisia ääntelyjä, joilla älykkäät delfiinit viestivät keskenään. Toiveena on murtaa ihmisten ja delfiinien välinen kielimuuri.

torstai 19. marraskuuta 2015 teksti Joshua Foer

Delfiinit yllättävät älykkäillä ominaisuuksillaan

Kommunikaatio delfiinien ja ihmisten välillä vahvistuu, koska parin viime vuoden aikana on tullut mahdolliseksi laatia valaisevia analyyseja delfiinien viestinnästä.

Uusimmista tutkimustuloksista on päätelty, että näillä älykkäillä merieläimillä on vaikuttava kyky ratkaista ongelmia ja suunnitella tulevaisuutta. Delfiineillä on erittäin kehittynyt järjestelmä tunteiden käsittelyyn. Tunteet taas ovat ratkaisevan tärkeitä niiden tiiviille keskinäisille sosiaalisille siteille.

Kuka tietää, mistä delfiinit puhuvat?

"Delfiinit ovat äärimmäisen puheliaita. Ne eivät vain viheltele ja naksauttele vaan lähettävät myös äänekkäitä, laaja-alaisia äänipurskeita läksyttääkseen poikasiaan tai häätääkseen haita. Kaikkia noita ääniä kuunnelleet tutkijat ovat pitkään ihmetelleet niiden merkitystä – jos sellaista onkaan. Noin isoaivoinen, erittäin sosiaalinen olento tuskin kuitenkaan käyttäisi noin paljon energiaa aaltojen alla lörpöttelyyn, jos äänissä ei olisi jonkinlaista merkityksellistä sisältöä. Vaikka asiaa on tutkittu jo puolen vuosisadan ajan, kukaan ei vieläkään pysty sanomaan, mistä perusyksiköistä delfiinien ääntely koostuu ja miten osaset kootaan yhteen.

“Jos pystymme löytämään kaavan, jolla ääntely liittyy käyttäytymiseen, se on huikea juttu”, sanoo 64-vuotias Kuczaj, joka on julkaissut enemmän tieteellisiä artikkeleita delfiinien tietoisuudesta kuin juuri kukaan muu. Hän uskoo, että hänen työnsä RIMS:n synkronisten delfiinien kanssa saattaa osoittautua Rosettan kiveksi, joka avaa delfiinien viestinnän aarrearkun. Hän lisää kuitenkin: ”Delfiinien kehittyneisyys tekee niistä mielenkiintoisia mutta toisaalta myös erittäin vaikeita tutkittavia.”

Lue lisää tutkijoiden työstä delfiinien parissa ja siitä, onnistuvatko he ratkaisemaan delfiinien kielen koodin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...