Arktikselta löytyi uusi hybridivalas

Vaikka lahtivalaan kahden alalajin välillä on enimmillään puoli maapalloa, ne ovat ilmeisesti kohdanneet toisensa ja saaneet aikaan ainakin yhden hybridijälkeläisen, kertoo uusi tutkimus.

maanantai 31. tammikuuta 2011 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Norjalaisten valaanpyytäjien saaliiden DNA-analyysi paljasti hiljattain eteläisen ja pohjoisen lahtivalaan risteytyksen. Normaalisti nämä jopa yli kymmenmetrisiksi kasvavat alalajit vaeltelevat kausittaisesti omia reittejään, joita erottavat pitkät merikaistaleet.

Pohjoisen mustavalaat suuntaavat keväällä kohti pohjoisnapaa ja kyntävät kesän aikana merta arktisen merijään eteläreunan tienoilla. Syksyllä ne taas lähtevät etelään, lähes päiväntasaajalle saakka, ja viettävät talvensa siellä. Antarktiset valaat noudattelevat samanlaista kaavaa ja liikkuvat vuodenaikojen mukaan antarktisen jään ja keskileveyspiirien välisellä alueella. Koska vuodenajat ovat eri pallonpuoliskoilla kuitenkin päinvastaiset, alalajit eivät oleile päiväntasaajan tienoilla samoihin aikoihin. Näin ollen niiden ei uskottu koskaan kohtaavan toisiaan, mutta tuo uskomus on nyt osoittautunut vääräksi.

Valaan kokoinen yllätys

Norja aloitti kaupallisen valaanpyynnin uudelleen vuonna 1993 ja perusti pian sen jälkeen DNA-rekisterin saaliiden analysoimiseksi ja valaanpyynnin laillisuusvalvonnan tueksi.

Analysoidessaan jokin aika sitten valaiden perimää perinnöllisyystutkija Kevin Glover koki yllätyksen: Koillis-Atlantilla vuonna 2007 pyydetyn valaan perimä osoitti, että kyseessä oli hybridiyksilö, jonka emo oli eteläistä alalajia.

Tästä kuultuaan Gloverin kollega kertoi mielenkiintoisen tarinan, jonka oli itse kuullut erään valaanpyyntialuksen tieteelliseltä tarkkailijalta lähes 15 vuotta aiemmin. ”Hän kertoi, että vuonna 1996 oli pyydetty hyvin kummallisen näköinen yksilö. Sillä ei ollut rintaevissä valkoista laikkua [niin kuin pohjoisen lahtivalailla]”, kertoo Bergenin merentutkimuslaitoksessa työskentelevä Glover. ”Minä mietin, että mahtoikohan se olla samaa maata.”

Niinpä Glover analysoi Pohjois-Atlantilta vuonna 1996 pyydetyn valaan DNA:n ja hämmästyi: kyseessä oli puhdas antarktinen valas. Näyte oli jäänyt huomiotta, koska DNA-arkisto oli sen ottoaikaan vasta alkutekijöissään.

Arktiksen antarktinen valas antoi lisätodisteita siitä, että eteläiset lahtivalaat voivat vaeltaa pohjoisten lähisukulaistensa kotivesille ja myöskin paritella niiden kanssa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...