Jääkarhut syövät grönlanninvalaan irti leikattua päätä Alaskan Kaktovikissa syyskuun 7. päivänä. Perinteisten inupiat-metsästäjien jättämät tähteet houkuttelivat kylän liepeille peräti 80 jääkarhua päivässä. Uutissivusto Alaska Dispatchin mukaan karhujoukko oli ennätyksellisen suuri. Kuva: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Galleria: Jääkarhut valasaterialla

Alaskan jääkarhut ovat oppineet etsimään metsästäjien jättämiä valaanjäännöksiä juuri ennen seuraavan pyyntikauden alkua.

torstai 4. lokakuuta 2012

Alaskan jääkarhut ovat oppineet etsimään metsästäjien jättämiä valaanjäännöksiä juuri ennen seuraavan pyyntikauden alkua.

Jääkarhuja ja lokkeja virtaa valaanlihamöhkäleiden luo kaktovikilaiselle niitylle syyskuun alussa. Kyläläisillä on tapana kiskoa teurastetun valaan kappaleita rannalta kuivalle maalle, missä alusten kapteenit leikkaavat lihat jaettaviksi. Se, että jääkarhut syövät tähteitä, "ei ole mikään uusi asia", sanoo Steven Amstrup Polar Bear Internationalista. "Uutta on se, että jääkarhuja näyttäisi tulevan tänä vuonna paikalle enemmän kuin aiemmin." Kuva: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Jääkarhuemo (kesk.) pentuineen herkuttelee valaanjäännöksillä Kaktovikissa. Jääkarhut ovat ehkä maailman liikkuvaisimpia maanisäkkäitä, ja siksi tutkijat eivät olekaan varmoja siitä, kuinka kaukaa niitä tulee vuotuisiin valassyöminkeihin. Kaktovikin karhupaljous oli Holmesin mukaan huolestuttavaa: "Kiitoradalta ei uskaltanut kävellä kylään tai kylästä rannalle. Yöllä ei ollut ulos menemistä." Kuva: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Perinteiseen tapaan harppuunalla pyydetty grönlanninvalas kelluu inupiatien veneen vierellä Kaktovikissa vuonna 2006. Valaiden suojelusta vastaava Kansainvälinen valaanpyyntikomissio (IWC) sallii perinteisten valaanpyyntikulttuurien edustajien pyytää vuosittain rajoitetun määrän valaita "kulttuuristen ja ravinnollisten tarpeiden tyydyttämiseksi". Kuva: Accent Alaska/Alamy.

Kaktovikilaiset teurastavat grönlanninvalasta (päiväämätön kuva). Alaskan jääkarhut saavat teurastähteistä jokavuotisen bonuksen, mutta Polar Bear Internationalin Steven Amstrupin mukaan tilanne voi muuttua, jos arktinen merijää sulaa vastaisuudessakin kesäisin ennätysmäisen pieneksi. "Minä uskon, että valaantähteistä tulee jääkarhuille entistä tärkeämpiä." Kuva: Joel Sartore, National Geographic.

Kesäaurinko valaisee koripallokenttää iltamyöhään Kaktovikissa. Vain muutaman sadan asukkaan saari sijaitsee muutaman kilometrin päässä Yhdysvaltain arktisesta suojelualueesta (ANWR). Kaktovik pitää kiinni inupiatien perinteistä ja elää edelleen peuran- ja valaanmetsästyksestä. Kuva: Alaska Stock/National Geographic.

Täysikasvuinen jääkarhu ja pentu tonkivat syyskuussa 2012 Kaktovikin tuulessa ja sateessa viimeisiä syömäkelpoisia palasia grönlanninvalaanpäästä, jonka kimpussa on ollut jo parikymmentä jääkarhua. Kuva: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Kaksi jääkarhua ilakoi Kaktovikissa syyskuisen valaanpyynnin alun jälkeen. Kun valaanjäänteet katoavat, jääkarhut seuraavat pian perässä. "Ne saalistavat ja syövät mieluummin tuoretta hyljettä kuin vanhaa valasta", sanoo Steven Amstrup. Kuva: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Puhtaaksi kaluttu grönlanninvalaan alaleuan luu lojuu alaskalaisen Barrow’n lähellä. Jääkarhuille ravinnonsaannin kannalta elintärkeä arktinen merijää saattaa asiantuntijoiden mukaan sulaa kesäisin kokonaan vuonna 2050 tai aiemminkin. Kuinka karhut sitten selviävät? "Jääkarhuja alkaa ilmaantua rannoille kaikkialla", sanoo Steven Amstrup. "Emme tiedä, mitä kaikkea se tuo tullessaan, mutta se on varmaa, ettei mitään hyvää jääkarhuille." Damon Winter, New York Times/Redux.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...