Norjan viimeiset valaanpyytäjät

Kiistelty elinkeino on häviämässä Norjasta kokonaan

torstai 27. kesäkuuta 2013 teksti Karen Gunn

Norjalaiset valaanpyytäjät jatkavat toimintaansa maan aluevesillä kansainvälisestä valaanpyyntikiellosta huolimatta. Yhteiskunnalliset ja taloudelliset tekijät saattavat kuitenkin tehdä lopun kiistellystä elinkeinosta.

Valaanpyytäjät käymässä vähiin

Lofoottien saarilta Pohjois-Norjasta lähtee tälle pyyntikaudelle vain parikymmentä valaanpyyntialusta. Se on murto-osa 1950-luvun huippuvuosista, jolloin niitä risteili Pohjois-Norjan vesillä noin 200.

Valaanpyynnin hiipuminen ei kuitenkaan johdu valaiden vähäisyydestä tai edes valaanpyyntiin liittyvän politiikan monimutkaisista kiemuroista. Pohjois-Atlantin lahtivalaskannaksi arvioidaan terveet 130 000 yksilöä, joten Norjan vaatimattoman vuosisaaliin katsotaan olevan erittäin kestävällä tasolla. Asiaan vaikuttaa valastuotteiden kysynnän väheneminen, mutta tärkein tekijä on kuitenkin hyvin arkipäiväinen ja yllättäväkin.

Nuoret eivät enää halua valaanpyytäjiksi

Edes merestä elävillä Lofooteilla varttuvat lapset eivät enää halua valaanpyytäjiksi. He eivät myöskään halua uhmata talvimyrskyjä merellä tienatakseen omaisuuksia turskalla, kuten heidän esi-isänsä ovat vuosisatojen ajan tehneet. Sen sijaan he havittelevat turvallisempia kuukausipalkkaisia töitä kaukaisissa kaupungeissa tai öljyteollisuuden palveluksessa, ja nuorisoa onkin lähtenyt kotisaariltaan suurin joukoin. Sukupuuttoon kuolemassa ovatkin nyt valaanpyytäjät.

Lue koko artikkeli Lataa koko artikkeli napsauttamalla alla näkyvää painiketta. Jos et vielä ole jäsen, sinua pyydetään liittymään natgeo.-fi-sivuston jäseneksi. Liittyminen kestää noin minuutin eikä maksa mitään.

Maailman valassaalis

Valaat selvisivät täpärästi 1900-luvusta. Kun pohjoisen pallonpuoliskon valaspopulaatiot pienenivät vuosisadan alussa, valaanpyytäjät siirtyivät etelään kohti Antarktista ja ampuivat räjähteillä varustettuja harppuunoita tehdaslaivoista, jotka pysyivät merillä kuukausikaupalla. Vuonna 1946 perustettiin Kansainvälinen valaanpyynti­komissio (IWC), joka toivoi pelastavansa valaanpyynnin asettamalla pyyntikiintiöitä. Protestit johtivat kaupallisen valaanpyynnin kieltämiseen vuonna 1986, mutta saalistus jatkuu edelleen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...