Ryhävalas puolustaa muita eläimiä miekkavalailta

Tutkijoita kummastuttavat havainnot, joiden mukaan ryhävalas on puolustanut pienempiä merieläimiä nälkäisiltä miekkavalailta.

perjantai 5. elokuuta 2016 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

Kun elopainoa on 30 tonnia ja pituutta yhtä paljon kuin isolla linja-autolla, ryhävalaan ei juuri tarvitse pelätä lihaa himoitsevia petoja.

Sen sijaan, että ryhävalas keskittyisi nauttimaan olostaan ravintoketjun yläpäässä, se käyttää isoa kokoaan hyväksi puolustaessaan muita merieläimiä yhdeltä merten pelätyimmältä tappajalta – miekkavalaalta.

Tämä on selvinnyt useista havainnoista, jotka on juuri julkaistu tieteellisessä Marine Mammal Science -lehdessä.

Valas ui pois hylje mahallaan

Tutkijat ovat havainneet kaikkiaan 115 kertaa ryhävalaiden yrittäneen sotkea nälkäisten miekkavalaiden suunnitelmat, ja 89 prosentissa tapauksissa kyse on ollut muiden lajien yksilöiden suojelemisesta.

Esimerkiksi meriekologian tutkija Robert Pitman todisti vuonna 2009, miten ryhävalas auttoi weddellinhyljettä, kun ryhmä miekkavalaita kellautti sen mereen jäälautalta.

Ryhävalas poimi selällään uidessaan hämmästyttävästi hylkeen mahansa päälle ja kuljetti sen turvaan toiselle jäälautalle.

Tästä videosta näet, miten kaksi ryhävalasta yrittää pelastaa harmaavalaan ja sen poikasen miekkavalaan kynsistä

Käytös kummastuttaa tutkijoita

Ryhävalaat ovat pelastaneet hylkeiden lisäksi myös merileijonia, möhkäkaloja ja harmaavalaita.

Epäitsekäs käytös askarruttaa tutkijoita. He uskovat, että se voi olla jonkinlainen automaattinen reaktio, koska ryhävalas poikastensa vuoksi tarkkailee miekkavalaita jatkuvasti ja puuttuu tilanteeseen, kun havaitsee miekkavalaiden olevan saalistusaikeissa.

Sitä ei kuitenkaan tiedetä, miksi se jatkaa taistelua silloinkin, kun miekkavalaan saalis ei ole sen lajitoveri.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...