© University of Manchester

Sinivalas jää toiseksi: tämä on kaikkien aikojen suurin eläin

Metrin mittainen leukaluu paljastaa, että maailman merissä uiskenteli aikoinaan melkoisia jättejä.

tiistai 29. toukokuuta 2018 teksti Rikke Jeppesen

Sinivalasta on pidetty suurimpana koskaan eläneenä eläinlajina. Merten jättiläiselle ei ole aiemmin löytynyt vertaa pituudessa eikä painossa. 

Nyt englantilaisen Lilstockin kaupungin rannalta löytynyt uurteinen kivi on osoittautunut olevan peräisin eläimestä, joka kykenee viemään sinivalaalta johtopaikan.

Kivi on ollut muinaisen jätin alaleuan luu. Se on kuulunut iktyosaurukselle eli kalaliskolle.

Jättipeto hallitsi meriä

Niin sanotut kalaliskot olivat delfiinejä muistuttavia jättiläisiä, jotka hallitsivat meriä hirmuliskojen aikakaudella.

Kalaliskot olivat merimatelijoita, jotka pystyivät sukeltamaan satojen metrien syvyyteen. Ne olivat petoja ja pysyivät ravintoketjun huipulla miljoonia vuosia. 

Kun brittipaleontologit löysivät vielä neljä muuta leukaluun palaa, he pystyivät rekonstruoimaan metrin verran kalaliskon leukaluuta. Se oli kuitenkin vain osa alkuperäisestä luusta, jolloin he käsittivät löytäneensä jättimäisen eläimen jäännöksiä.

© University of Manchester

Tutkijat arvioivat, että brittiläinen jättiläislisko oli ollut 26 metrin mittainen eli suurempi kuin keskimääräinen sinivalas. Ja on viitteitä siitä, että se ei ollut lainkaan suurin laatuaan.

Havainto sai heidät tutkimaan muitakin luita, joita he olivat aiemmin pitäneet liian suurina, jotta ne olisivat voineet kuulua vedessä eläville pienille hirmuliskoille. Osa niistä oli ilmeisesti peräisin saman jättikokoisen kalaliskolajin luurangoista.

Rekonstruktiot osoittavat, miltä jättimäinen kalalisko todennäköisesti näytti.

© University of Manchester

Luut todistavat isommista yksilöistä, jotka ovat helposti voineet olla sinivalasta suurempia.

Jättimäiset kalaliskot elivät samoihin aikoihin varhaisten hirmuliskojen kanssa. Niitä oli eniten myöhäisellä triaskaudella noin 210 miljoonaa vuotta sitten.

Haluatko tietää lisää eläimistä? Jokainen Tieteen Kuvalehden numero vie sinut eläinten ihmeelliseen maailmaan. Pääset seuraamaan eläinten hengenvaarallista parittelua, mielenkiintoista viestintää sekä sitä, miten eri lajit ovat sopeutuneet elinympäristöönsä. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, saat eläimellisen hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Käyttöoikeuden lehtien digijulkaisuihin – voit lukea vaikka National Geographicia, Historiaa tai Tee Itseä.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiuttimen

Vain 4,90 euroa – säästät 56 euroa! 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...