Valaanpyynti Antarktiksen vesillä jatkuu

Kun kansainväliset ponnistelut uusien valaanpyyntisäädösten aikaansaamiseksi kariutuivat, syntyi porsaanreikä, jonka vuoksi vuosittain voidaan pyytää jopa 1 500 valasta. Lisäksi pyyntiä voidaan harjoittaa Antarktista ympäröivällä suojelualueella.

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Kansainvälinen valaanpyyntikomitea (IWC) on pitänyt vuosittaisen kokouksensa Agadirissa Marakkossa. Kokouksessa käsiteltiin ehdotusta, joka olisi sallinut rajoitetun kaupallisen valaanpyynnin IWC:n valvonnassa. Tavoitteena oli, että lupa olisi vähentänyt nykyistä pyyntiä.

"Kolmen vuoden ajan käytiin tiiviitä neuvotteluja. Mielipiteet olivat koko ajan hyvin vastakkaisia, ja lopulta koko juttu paketti hajosi", sanoo Howard Rosenbaum, Wildlife Conservation Society -luonnonsuojelujärjestön Ocean Giants -ohjelman johtaja.

"Nyt jatko on epävarmaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki pysyy entisellään", jatkaa Rosenbaum, joka on myös IWC:n tieteellisen komitean jäsen.

Se siis tarkoittaisi, että kolme valaanpyyntimaata, Japani, Islanti ja Norja, jatkaisivat säännöstelemättömästi tieteellistä ja muuta valaanpyyntiään.

Nämä maat ovat vuoden 1986 jälkeen, eli kaupallisen valaanpyynnin kiellon tultua voimaan, tappaneet yhteensä 30 000 valasta.

Suojelualueen loppu?

Antarktista ympäröivä Southern Ocean -suojelualue on ilmeisesti yksi niistä kiistakohdista, jotka estivät kompromissin synnyn.

Vuonna 1994 IWC määräsi, että Antarktista ympäröivällä 50 miljoonaa neliökilometriä laajalla alueella ei saa harjoittaa kaupallista valaanpyyntiä. Useimmat valaat etsivät ravintoa juuri sieltä.

Japani ei ole hyväksynyt sopimusta ja harjoittaa jatkuvasti valaanpyyntiä suojelualueella. Japanin toiminta on saanut Australian viemään asian Kansainväliseen tuomioistuimeen.

Valaanpyytäjät olivat toivoneet, että suojelualueellakin saisi harjoittaa jonkinlaista pyyntiä, mutta luonnonsuojelujärjestöt asettivat suojelualueen täydellisen pyyntikiellon sopimuksen kynnyskysymykseksi.

"Tiedetään, että kun valaat ovat saaneet olla rauhassa alueilla, joilla niitä ei ole pyydetty, valaskannat ovat toipuneet", sanoo Rosenbaum.

"Tavoitteena on, että suojelualueesta tehdään tehokas niin, että valaita ei pyydetä siellä, missä ne etsivät ravintoa, (kuten Southern Ocean -suojelualueella) ja lisääntyvät.”

Japanin valaanpyynti herättää kuumia tunteita

Japani vastaa suuresta osasta tieteellistä valaanpyyntiä. Monet tieteen nimissä pyydetyistä valaista päätyvät kuitenkin laboratorioiden sijasta päivällispöytiin.

Vuonna 2009 yhdysvaltalaisen Oregonin valtionyliopiston tutkijat havaitsivat, että losangelesilaisessa sushiravintolassa tarjoiltiin valaanlihaa, joka todennäköisesti oli pyydetty Japanin "tieteellisen valaanpyynnin" varjolla.

Japanilaiset valaanpyytäjät väittävät, että kanta kestää hyvin nykyiset kiintiöt. Edelleen heidän mielestään tutkimustulokset eivät tule täydellistä valaanpyyntikieltoa.

Associated Press -uutistoimiston mukaan monet japanilaiset ovat sitä mieltä, että valaanpyynnin nostamat kuumat tunteet johtuvat Japaniin kohdistuvista kulttuurisista ennakkoluuloista.

Vuonna 2008 Shigeko Misaki, Japaniin valaanpyyntäjien yhdistyksen entinen puheenjohtaja, sanoi, että pyyntiä vastustavat kampanjat ovat menneet liian pitkälle.

"Valaista on ikään kuin tullut ainoa meriekosysteemin symboli. Ihmiset, jotka uskovat niin, ovat sitä mieltä, että kaikki japanilaiset ovat pahoja, koska japanilaiset tappavat valaita", sanoo Misaki.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...