Verkot tappavat merikilpikonnia

Uuden tutkimuksen mukaan kalastus on tappanut vuosien mittaan tahattomasti miljoonia merikilpikonnia.

maanantai 19. huhtikuuta 2010 teksti John Roach, National Geographic News

”Kaikista merikilpikonnia kohtaavista uhista juuri nyt vakavin on sivusaaliiksi joutuminen”, sanoo Conservation International -järjestön meribiologi Bryan Wallace, joka johti Conservation Letters -lehdessä julkaistua tutkimusta.

Tutkimuksessa vedetään maailmanlaajuisesti yhteen tiedot merikilpikonnista, jotka olivat kuolleet verkkoihin, koukkuihin ja trooleihin, ja kyseenalaistetaan aiempien tutkimusten päätelmiä.

”Läpikäymämme tutkimukset kattavat tyypillisesti alle yhden prosentin maailman kalastuslaivastosta ja ne sisältävät vähän jos lainkaan tietoja maailman pienkalastuksesta. Varovainen arviomme on, että kahden viime vuosikymmenen aikana sivusaaliiksi ei ole joutunut kymmeniä tuhansia vaan ennemminkin miljoonia kilpikonnia”, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Kuusi maailman seitsemästä merikilpikonnalajista on määritelty Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n punaisella listalla vaarantuneeksi, erittäin uhanalaiseksi tai äärimmäisen uhanalaiseksi.

Uudessa tutkimuksessa on laskettu virallisten raporttien ilmoittamat merikilpikonnasivusaaliit, jotka perustuvat pääasiassa kaupallisilla pyyntialuksilla matkustaneiden tarkkailijoiden laskelmiin. Vuosina 1990–2008 on raportoitu kaikkiaan 85 000 vahingossa pyydetystä merikilpikonnasta.

”Meidän käsityksemme mukaan ei ole mitenkään tavatonta väittää, että 85 000 on raskaasti alimitoitettu arvio todellisesta tilanteesta”, sanoo Bryan Wallace ja arvelee todellisen lukumäärän liikkuvan miljoonissa.

Meren antimiin ja niillä käytävään kauppaan keskittyvän yhdysvaltalaisen National Fisheries Institute -järjestön tiedottaja Gavin Gibbons on kuitenkin sitä mieltä, että useista miljoonista puhuminen on ”päättelyä … vailla tieteellistä pohjaa”.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...