VIDEO: Uusi soma mustekalalaji ”kummittelee” merenpohjassa

Kalpea kahdeksanlonkeroinen mustekala on todennäköisesti alaluokkansa syvimmällä elävä edustaja.

torstai 10. maaliskuuta 2016 teksti Christine Dell'Amore

Merien syvyyksistä löytyy jatkuvasti uusia lajeja. Uusimpia löytöjä on omalaatuinen kalvakka, kummitusta muistuttava mustekala.

Okeanos Explorer -tutkimusaluksen kauko-ohjauksinen vedenalaisrobotti lähetti hiljattain tiedeväelle videokuvaa 4 500 metrin syvyydestä Havaijin lähistöltä.

Mustekala saavutti uuden syvyysennätyksen

Smithsonian-instituutin eläintieteilijä Michael Vecchione oli yksi niistä onnellisista, jotka pääsivät tarkkailemaan syvyyksien elämää: ”Tiesin välittömästi, että olimme todistamassa jotakin, mitä ei ole aiemmin tieteellisesti dokumentoitu.”

Eläin ei ole todennäköisesti pelkästään uusi laji, vaan myös muulla tavalla ainutlaatuinen. Se on nimittäin syvimmällä elävä evätön kahdeksanlonkeroinen nilviäinen. Vecchionen mukaan useimmilla syvänmeren kahdeksanlonkeroisilla nilviäisillä on evät.

Tutkijat löysivät meren syvyyksistä kummitusta muistuttavan mustekalan. KATSO: Tyynestä valtamerestä läheltä Havaijia yli neljän kilometrin syvyydestä löydetty uusi mustekalalaji yllätti tiedeväen. Video: NOAA Office of Ocean Exploration and Research.

Kummitusmustekala on luotu syvyyksiin

Vaikka tutkijaryhmä sai mustekalasta vain lyhyen videon, jossa eläin liikkui hitaasti ympäri, näyttää siltä, että otus on sopeutunut elämään erittäin syvässä vedessä.

Geelimäinen vartalo on kuin luotu niukkaravintoiseen ympäristöön, koska lihasten kasvattaminen vaatisi paljon energiaa. Kalpeus viittaa pigmentin täydelliseen puuttumiseen, ja pigmentti olisikin tarpeetonta neljän kilometrin syvyydessä vallitsevassa pimeydessä.

Mustekalan näössä ei vaikuta olevan mitään vikaa, sillä pieni kummitus hakeutui pois vedenalaisrobotin valokeilasta.

LUE LISÄÄ: Erikoisia mereneläviä, joita et tiennyt olevan olemassakaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...