Miten maailman rumimmasta koirasta tuli niin karmea?

Mikä on maailman rumimmaksi koiraksi äänestetyn Muglyn karmean ulkonäön salaisuus? Tutkijat ovat pureutuneet karvattomien koirarotujen sukupuun saloihin.

torstai 5. heinäkuuta 2012 teksti Kastalia Medrano, National Geographic News

Kiinanharjakoirat ovat hallinneet Kalifornian Petalumassa vuosittain järjestettävää maailman rumin koira -äänestystä jo vuosikymmenen ajan, eikä tämä vuosi ollut poikkeus.

Vuoden 2012 voittaja, joka valittiin 22. kesäkuuta, on kahdeksanvuotias karvaton kiinanharjakoira Mugly, jonka omalaatuiset, käppyräiset viiksikarvat muistuttavat hammaslankaa.

Cornellin yliopistossa koirien perimää tutkivan Adam Boykon mukaan Muglyn rumuuden salaisuus on sen karvattomuudessa.

"Jos esimerkiksi näkee paljon kaljuja ihmisiä, alkaa pian kiinnittää huomiota heidän luomiinsa ja erilaisiin poikkeamiin ihossa", sanoo Boyko. "Karvattomuus yksinkertaisesti saa kaiken muun tavallisesta poikkeavan pistämään silmään." Kiinanharjakoirien tapauksessa karvattomuus korostaa niiden kurttuista ja täplikästä nahkaa.

Kiinanharjakoira ja muut karvattomat rodut, esimerkiksi perunkarvatonkoira ja meksikonkarvatonkoira, ovat erittäin todennäköisesti ihmisen jalostustyön tulosta.

"Oletettavasti kyseessä on joskus ammoin ilmennyt mutaatio, josta kasvattajat pitivät ja jota he alkoivat suosia", Boyko sanoo. "Ei luonnossa näy juoksentelemassa karvattomia villikoiralaumoja."

Geenitutkija Teresa Gunn on samaa mieltä. "Se on ihmisten eikä evoluution aikaansaannosta", sanoo Gunn, joka tutkii koirarotujen evoluutiota yhdysvaltalaisessa McLaughlin-instituutissa.

"Juuri ihmiset päättävät haluavansa pieniä tai karvattomia koiria esimerkiksi siksi, että niistä ei irtoa karvaa tai siksi, että asuinpaikka sattuu olemaan kuuma. Jotkut tietenkin tykästyvät niiden omalaatuisuuteen."

Miten karvattomuus vaikuttaa koiraan?

"Emme oikeastaan tiedä mitään [karvattomuuden etuja]. Ehkä jäähtyy nopeammin", pohdiskelee Boyko. "Toisaalta ongelmana on palaminen auringossa. Perussa karvattomille koirille puetaan lähes aina pusero ylle. Kun puseron riisuu, voi nähdä rusketusraidat."

On karvattomuudesta etuakin: se takaa menestyksen maailman rumin koira -äänestyksissä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...