Norsu-urosten lauma

Norsu-uroksia on perinteisesti pidetty yksinäisinä vaeltajina, mutta uuden tutkimuksen mukaan niiden elämä on varsin sosiaalista.

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Norsujen matriarkaalisessa maailmassa uroksia pidetään yleensä yksinäisinä kulkijoina. Naarailla on koko elämän kestäviä läheisiä perhesuhteita, mutta uroksista tulee yksinäisiä vaeltajia, jotka kokoontuvat vain ajoittain yhden tai useamman muun sonnin seuraan.

Onko asia todella niin? Stanfordin yliopiston käyttäytymisekologi Caitlin O’Connell-Rodwell havaitsi kuusivuotisen tutkimuksensa aikana, että namibialaisen Etoshan kansallispuiston norsusonneilla on vahvoja ja pitkäkestoisia, yli kymmenenkin yksilön ryhmiä. Ryhmässä, johon kuuluu niin teinejä, aikuisia kuin jopa 55-vuotiaita senioreitakin vanhemmat opastavat nuorempiaan, pitävät yllä tiukkaa hierarkiaa ja laittavat juniorit ojennukseen, jos hormonit alkavat jyllätä ja nuoriso käy turhan levottomaksi.

Kuivuuden piinaamassa Namibiassa arvojärjestyksestä pidetään tiukimmin kiinni pahimman kuivuuden aikaan. ”Kuivina vuosina nokkimisjärjestyksestä on etua koko ryhmälle, kun kaikki tietävät paikkansa”, sanoo O’Connell-Rodwell. Nuoret pysyvät nöyrinä ja kaikki pääsevät rauhassa juomaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...