Paastonsieto ratkaisee

Ihminen voi elää ilman ruokaa 100 vuorokautta, kun taas mikroskooppisen pieni karhukainen pysyy kymmenen vuottakin hengissä syömättä. Lue laatimamme lista eläinlajeista, jotka pystyvät paastoamaan pitkän aikaa!

perjantai 20. kesäkuuta 2014

Eläimen selviytymisen avain on sen kyky muuttaa aineenvaihduntaansa. ”Jokainen syövä eläinlaji kohtaa jossain vaiheessa ruokapulaa”, sanoo biologi Marshall D. McCue.

Joillakin lajeilla ateriaväli saattaa venyä vaistojen – kuukausia kestävän talviunen tai 5000 kilometrin vaelluksen – takia, ja joskus eläimet eivät vain löydä syötävää. Mikroskooppisen pieni selkärangaton nimeltä karhukainen pystyy paastoamaan tiettävästi pisimpään: sen tiedetään eläneen jopa kymmenen vuotta syömättä.

Näin pitkään eri lajit voivat paastota

Ohessa päivien, kuukausien ja vuosien määrä, mikä kunkin eläinlajin on havaittu selviytyvän ravinnotta:

Punakuiri: 9 päivää Arktinen lintu taittaa pisimmän tunnetun lennon – 10 000 km – pysähtymättä välillä syömään.

Isohylje: 80 päivää Naaraat eivät syö imetyksen aikana eli yli kuukauteen. Urokset voivat pärjätä ruuatta vielä pidempään.

Ihminen: 100 päivää Ihminen voi elää kuukausia ruuatta, jos hormonit, geenit, vedensaanti ja rasvaprosentti ovat kohdillaan.

Mustakarhu: 5 kuukautta Talviunta nukkuva karhu muuttaa virtsaa valkuaisaineeksi ja hidastaa siten lihasten heikentymistä.

Afrikankeuhkokala: 15 kuukautta Kun kotijoki kuivuu, kala hautautuu mutaan odottamaan veden paluuta.

Merileguaani: 1 vuosi Kun ruoka on vähissä, leguaani voi kutistua pituussuunnassa jopa kymmenen prosenttia.

Vihersammakko: 20 kuukautta Monikin sammakkolaji menettää lihaksia ja puolet maksan painosta pitkillä ravinnonhakureissuilla.

Burmanpyton: 2 vuotta Riittävän suuri ateria, esimerkiksi lammas tai vuohi, voi riittää käärmeelle jopa vuosikausiksi.

Ankerias: 4 vuotta Ravinnotta jäävän koiraan massasta voi lähteä jopa 84 prosenttia ja naaraankin massasta 69 prosenttia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...