Puijaamalla parittelemaan

Tuore tutkimus paljastaa, että topiantilooppiurokset turvautuvat kiimakaudella ketkuihin keinoihin.

maanantai 31. toukokuuta 2010 teksti Nick Wadhams, Nairobi, National Geographic News

Topiantilooppiurokset petkuttavat naaraita kiima-aikaan tekemällä vääriä hälytyksiä lähistöllä vaanivista pedoista. Ne kasvattavat näin mahdollisuuksiaan päästä parittelemaan, kertoo The American Naturalist -lehden sivustossa vastikään julkaistu tutkimus.

Jos naaras on aikeissa poistua uroksen reviiriltä, uros alkaa murahdella ja tuijottaa naaraan kulkusuuntaan korvat höröllä ikään kuin siellä vaanisi jokin peto.

”Kun naaras on lähdössä matkoihinsa, uros juoksee sen edelle katsomatta naaraaseen ja murahtaa sitten tuijottaen naaraan kulkusuuntaan, jolloin naaras yleensä pysähtyy”, selvittää tutkimusta johtanut Jakob Bro-Jørgensen Liverpoolin yliopistosta.

Keniassa Masai Maran suojelualueella topeja tarkkaillut tanskalaistutkija sanoo havainneensa, että urokset antavat vääriä hälytyksiä vain, jos harhateille aikovat naaraat ovat kiimassa. Bro-Jørgensen arvelee, että topiurokset ovat alkaneet käyttäytyä tällä tavoin parantaakseen mahdollisuuksiaan lyhyen ja kiivaan parittelukauden aikana.

Topinaaras on kiimassa vain yhden vuorokauden vuodessa, ja tuona aikana sillä on yleensä keskimäärin neljä eri kumppania, joista jokaisen kanssa se parittelee noin 11 kertaa.

Antiloopit harrastavat huijauksia

Monet linnut tekeytyvät sairaiksi huijatakseen pedot pois poikastensa lähettyviltä, eivätkä erilaiset petokset ole muutenkaan harvinaisia eläinten keskuudessa. Yleensä petkutuksen kohteeksi joutuvat kuitenkin pedot tai kilpakosijat, eivät mahdolliset parittelukumppanit.

Mike Rainy on käyttäytymistutkija ja yksi Masai Maran eräoppaista, ja hän on tutkinut topeja useita kymmeniä vuosia. Hän kiitteli Jakob Bro-Jørgensenin tutkimusta siitä, että se kertoo tarkasti miten ja milloin antiloopit näihin huijauksiin turvautuvat.

Rainy kertoo nähneensä myös impaloiden, savannigasellien ja muiden antilooppien antavan samantapaisia ”vääriä hälytyksiä”, joiden syistä ei kuitenkaan vielä ole tarkkaa tietoa.?

Rainyn mukaan erilaiset huijaukset ovat joka tapauksessa tavallisia antilooppien keskuudessa.

Joskus antilooppi saattaa esimerkiksi jättää varoituksen antamatta, jos peto uhkaa sen kilpailijoita, Rainy sanoo. Topiurokset saattavat myös pelotella vasoja syyttä suotta saadakseen niiden emot ja muut naaraat pysyttelemään lähellään.

”Uroksen voi nähdä jahtaavan vasaa, kunnes tämä päästää hätääntyneen määkäisyn”, Rainy kertoo. ”Uros esittää olevansa vihainen vasalle, vaikka sillä ei olekaan aikomusta käydä vasan kimppuun. Se vain haluaa saada naaraan sisarineen palaamaan.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...