Puumat valtaavat Hollywoodia

Puuma on havaittu jo Los Angelesin Griffith Parkissa, missä komeilee maailmankuulu HOLLYWOOD-kyltti

maanantai 17. maaliskuuta 2014 teksti Douglas Chadwick

Santa Monica -vuorilta lähtenyt urospuuma on nyt asettunut keskelle Los Angelesin suurkaupunkialueella sijaitsevaa luonnonsuojelualuetta, ja lisää saattaa olla tulossa.

"Santa Monica -vuorilla on tilaa vain 10-15 puumalle", sanoo biologi Jeff Sikich. Kaikki sikäläiset alueet olivat jo vanhempien ja vahvempien urosten hallinnassa, joten tämän nuorukaisen piti lähteä muualle valtaamaan omaa reviiriään. Etelä-Argentiinasta Chileen ja aina Kanadan Yukonin laitamille levittäytynyt puuma on läntisen pallonpuoliskon laajimmalle levinnyt iso maanisäkäs.

Yhdysvalloissa se valtaa hyvää vauhtia takaisin entisiä elinalueitaan, ja se pärjääkin nykyään lajina paremmin kuin mikään muu iso kissa. Se, kuinka pitkälle puumat jatkavat paluumuuttoaan, riippuu lopulta siitä, missä määrin ihmiset ovat valmiit sietämään niitä.

Puumat tappavat myös ihmisiä

Puuma on hyökännyt ihmisen kimppuun Yhdysvalloissa ja Kanadassa noin 145 kertaa vuoden 1890 jälkeen, ja vähintään joka kolmas todennetuista hyökkäyksistä on tapahtunut kahden viime vuosikymmenen aikana. Vain parikymmentä kertaa kohtaaminen on johtanut kuolemaan. Metsästäjät kuitenkin valittavat siitä, että puumat kilpailevat samoista saaliseläimistä, ja karjatilalliset pelkäävät tuotantoeläintensä puolesta.?

Lue lisää

Lue koko artikkeli Yhdysvaltain takapihoilla liikkuvista petoeläimistä tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...