Säästä koirasi uudenvuoden säikähdykseltä

Ihmisen paras ystävä pelkää sähikäisten suihketta ja ilotulitteiden pauketta. Onneksi on olemassa konsteja, joilla autat hauvaasi välttymään uudenvuoden säikähdyksiltä.

keskiviikko 16. joulukuuta 2015 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Ilotulitteiden vinkuna, patojen paukahdukset ja sähikäisten räsähtely kuuluvat vuodenvaihteen juhlintaan. Siinä missä ihmiset riemuitsevat, koiralla on tukalat oltavat.

Kovat äänet ja voimakkaat välähdykset voivat pelottaa koiraa, ja pahimmassa tapauksessa koira menee sokkiin juhlinnan humusta.

"Monille koirille tämä on kova koettelemus. Valitettavan monet koirat kärsivät uudenvuoden ilotulituksista", kertoo tanskalaisen eläinsuojelujärjestö Dyrens Beskyttelsen projektipäällikkö Jens Jokumsen.

Ongelma on pahenemassa

Koirat pelkäävät kovia pamahduksia, koska ne eivät voi ymmärtää niiden syytä. Koska raketteja ja paukkupatoja räjäytellään vain kerran vuodessa, oudot äänet tulevat niille joka kerta yllätyksenä.

"Me ihmiset voimme käsittää, että takapihalla pamahtava tykinlaukaus kuuluu juhlintaan eikä se ole vaarallinen, mutta lemmikki ei voi ymmärtää tätä. Se yhdistää ilotulituksen äänet turvattomuuden, vaaran ja turhautumisen tunteisiin", Jensen kertoo.

"Tärkeintä on tiedostaa ongelma. Ei nimittäin riitä, että lemmikin säikähdys menee ohi juhlinnan jälkeen, sillä sen paniikkireaktio voi pahentua vuosi vuodelta."

Onneksi koiraa voidaan auttaa, kun se hautaa hännän koipiensa väliin ja alkaa ulvoa lohduttomasti uudenvuoden yönä.

Jens Jokumsen antaa seitsemän hyvää neuvoa, joiden avulla voit tehdä koirasi uudenvuodenyöstä miellyttävämmän.

## 1. ENNAKOI Ongelmaan on syytä tarttua jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Ilotulitusta muistuttavia ääniä voi luoda jo kuukausia ennen uuttavuotta, jotta koira tottuu ajoittaiseen meluun. Liitä kovat äänet johonkin koiralle mieluisaan asiaan esimerkiksi antamalla lemmikillesi aina jokin makupala tai lelu samalla, kun se kuulee kovan äänen.

## 2. PYSY RAUHALLISENA Osoita koiralle selvästi, että et itse reagoi koviin ääniin. Näin koira oppii, että pauke ei ole vaarallista. Jos pomppaat ilmaan joka kerran, kun kuulet raketin äänen, epävarmuutesi tarttuu koiraan.

## 3. VEDÄ VERHOT IKKUNOIHIN Rakettien voimakkaat välähdykset pelottavat koiraa. Vedä siis verhot tai kaihtimet ikkunan eteen, jotta välähtely ei näy sisälle.

## 4. SOITA RAUHOITTAVAA MUSIIKKIA Jos koira on tottunut siihen, että kotona soi musiikki, voit pehmentää rakettien pauketta musiikilla. Se vie koiran huomiota pois ulkoa kuuluvasta paukkeesta, koska musiikki on sille tuttua ja tuntuu mukavalta.

## 5. SILITTELE KOIRAA Osoita koiralle, että se on turvallisissa käsissä. Ota se vaikkapa syliisi ja silittele sitä, kun meteli on kovimmillaan. Älä kuitenkaan liioittele, koska silloin koira vaistoaa, että olet itsekin tilanteesta huolissasi, ja tämä tunne tarttuu myös koiraan.

## 6. KESKUSTELE ELÄINLÄÄKÄRIN KANSSA Jos muut konstit eivät auta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Koirille on olemassa rauhoittavia lääkkeitä.

## 7. VIE KOIRA POIS KAUPUNKIALUEELTA Ehkä helpoin ratkaisu on se kaikkein itsestäänselvin: lähde hyvissä ajoin koiran kanssa pois kaupungin melusta ja paukkeesta vaikkapa kesämökille, jossa rakettien melu on ainakin vähäisempää.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...