Kauppaa mammutin hampailla

Poika löysi hyvin säilyneen mammutin

torstai 6. kesäkuuta 2013

Poika löysi hyvin säilyneen mammutin

Niin alkukantaiselta kuin hammasjahti ehkä näyttääkin, sitä eivät pidä yllä ikiaikaiset vietit vaan vahvat modernit voimat: Neuvostoliiton romahdus ja siitä sukeutunut kapitalismin huuma, kansainvälinen norsunluukaupan kieltäminen ja vaihtoehtojen etsiminen ja jopa ilmaston lämpeneminen. Kohoavat lämpötilat auttoivat sinetöimään mammuttien kohtalon viime jääkauden lopulla kutistamalla ja hukuttamalla niiden laidunmaita ja jättämällä laumoja saarroksiin eristyneille saarille. Nyt sulaminen, mammuttien ikiroutaisten hautausmaiden eroosio ja hammashuuma tuovat niitä takaisin. Ensimmäiset suurelta osin ehjät syöksyhampaat nostettiin Siperian tundrasta 1800-luvulla, ja löytötahti kiihtyy. Syyskuussa 2012 eräs 11-vuotias poika osui Taimyrin niemimaalla Venäjällä hyvin säilyneeseen, nuorehkoon mammuttiin, jonka raaja pisti esiin kohmeisesta maasta.

90 prosenttia syöksyhampaista päätyy Kiinaan

Kaikkein eniten syöksyhammaskauppaa on kuitenkin vauhdittanut talousnousussa elävä Kiina. Lähes 90 prosenttia kaikista Siperiasta viedyistä mammutin syöksyhampaista – arviolta 60 tonnia vuodessa, joskin todellinen luku voi olla paljon korkeampi – päätyy Kiinaan, jonka uusrikkaiden leegiot ovat ihastuneet tähän vanhaan norsunluuhun. Kysyntäpiikki on herättänyt huolta joissakin tutkijoissa, jotka harmittelevat arvokkaiden tietojen menettämistä; syöksyhammas sisältää puunrungon tapaan viitteitä ruokavaliosta, ilmastosta ja ympäristöstä. Jopa jakutialaiset ihmettelevät tämän uusiutumattoman luonnonvaran nopeaa hupenemista. Siperian ikiroudassa piilee yhä vähintäänkin miljoonia syöksyhampaita, mutta niiden löytäminen on jo nyt käynyt aiempaa vaikeammaksi.

Laittomalle norsunluulle yhä markkinoita

Mammutin syöksyhampaiden toivottiin hellittävän paljon uhanalaisempaan luonnonvaraan – norsuihin – kohdistuvaa painetta. Mammutin syöksyhampaat ovat laillista tavaraa, joskin niiden kauppa on heikosti säädeltyä. Mammuttien ja norsujen syöksyhampaat voidaan tunnistaa erilleen niiden sisältämien niin kutsuttujen Schregerin viivojen perusteella. Niistä maksetaan suunnilleen samaa hintaa, mutta siitä huolimatta norsunluun kysyntä Aasiassa ei osoita taittumisen merkkejä. Afrikannorsujen teurastukset ovat päinvastoin kiihtyneet, ja Hongkongin tulli takavarikoi vuonna 2012 ennätykselliset viisi ja puoli tonnia norsunluuta. Vielä mutkikkaammaksi asian tekee se, että laiton norsunluu ja laillinen mammutinluu päätyvät usein samoihin kaiverruspajoihin Kiinaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...